Nationaal Comité 4 en 5 mei wil gesprek na kritiek ‘Sintivereniging’ op Wim van de Donk

Nationaal Comité 4 en 5 mei wil gesprek na kritiek ‘Sintivereniging’ op Wim van de Donk

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei wil in gesprek gaan met de nieuwe voorzitter Wim van de Donk en met de Vereniging Sinti, Roma en Woonwagenbewoners Nederland (VSRWN). Aanleiding is een open brief van de vereniging waarin kritiek wordt geuit op Van de Donk. In de brief eist VSRWN-voorzitter Sabina Achterbergh dat hij opstapt.

Wim van de Donk

De benoeming van Wim van de Donk tot voorzitter van het Het Nationaal Comité 4 en 5 mei is niet overal met gejuich ontvangen. Volgens Achterbergh heeft Van de Donk zich in het verleden discriminerend uitgelaten over haar achterban.

In een interview met BN De Stem vertelt Achterbergh dat Van de Donk, in zijn toenmalige functie van commissaris van de Koning in Brabant, de woonwagengemeenschap met zijn beleid actief heeft tegengewerkt en gecriminaliseerd. Ook zou Van de Donk tegen Achterbergh hebben gezegd “dat de woonwagengemeenschap al ruim 200 jaar voor overlast zorgt in Nederland.”

Van de Donk, ook rector magnificus van Tilburg University, ontkent in De Telegraaf dat hij dergelijke uitspraken heeft gedaan: “Er worden mij dingen in de mond gelegd. Dat wat tussen aanhalingstekens staat, iets van ’tweehonderd jaar en groepen’, heb ik niet gezegd.”

Herdenking Sinti en Roma

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei wil in gesprek gaan met beide partijen. Volgens woordvoerder Gerben van den Berg staat het belang van herdenking van oorlogsslachtoffers hierbij voorop. Achterbergh heeft weinig vertrouwen in een gesprek met Van de Donk. “We gaan door tot hij aftreedt,” zegt ze in BN De Stem.

Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei worden ook de Sinti en Roma slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Naar schatting zijn er tussen de 220.000 tot 500.000 Sinti en Roma om het leven gekomen in concentratiekampen.

Voorzitterschap

Het voorzitterschap van Wim van de Donk gaat officieel in per 1 juni. De benoeming vond plaats op 18 mei.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.