In memoriam Piet Verheyen

Emeritus hoogleraar Bedrijfseconometrie Piet Verheyen, van 1962 tot en met 1996 verbonden aan de economische faculteit in Tilburg, is woensdag 2 juni op 89-jarige leeftijd overleden.

Beeld: CHIRAG K / Unsplash

Piet Verheyen was een hoogleraar van het oude stempel in de zin dat hij onderzoek en onderwijs combineerde met het universiteitsbestuur en met nevenfuncties. Wat betreft het laatste dient hier het voorzitterschap van de raad van bestuur van het Maria Ziekenhuis en het overkoepelende R.K. Gasthuis, het voorzitterschap van het Natuurhistorisch Museum te Tilburg en diverse commissariaten genoemd te worden.

Als bestuurder was Piet een zwaargewicht binnen de universiteit. Zo was hij Decaan van de Subfaculteit Econometrie (1968-1971 en 1984-1985), Decaan van de Economische faculteit (1968-1971 en 1986-1987), Lid van het College van Bestuur (1971-1973, 1985 en 1993), Voorzitter van het College van Bestuur (1988-1991). In die hoedanigheid heeft hij belangrijke studenten omwentelingen, zoals de Karl Marx universiteit, in goede banen geleid. Ook heeft hij de KUB, een Tilburgse universiteit met regionale betekenis, wetenschappelijk op de wereldkaart gezet door zijn steun aan de oprichting van het instituut CentER. Daarnaast was hij bestuurslid van diverse stichtingen waaronder Economisch Instituut Tilburg, Kennedy Instituut, Instituut voor Sociaal Wetenschappelijk Onderzoek (IVA) en het Cobbenhagenfonds/TAEK.

Piet Verheyen. Beeld: Paul van Dongen

Piet Verheyen zag het levenslicht in 1931 in Alphen. Na de lagere en middelbare school begon hij zijn studie aan de toenmalige Katholieke Economische Hogeschool te Tilburg. Hij studeerde cum laude af met als specialisatie Bedrijfseconometrie en promoveerde in 1962 bij Prof. dr. D.B.J. Schouten op het proefschrift Economie en Techniek. Piet begon zijn loopbaan in 1959 bij de Staatsmijnen te Heerlen, waar hij achtereenvolgens medewerker, adjunct-chef en chef was van de afdeling Statistiek. Tot 1966 combineerde hij zijn werk in Heerlen met een aanstelling aan onze universiteit. In 1962 werd hij Buitengewoon lector, dat in 1964 werd omgezet in een Buitengewoon hoogleraarschap. Vanaf 1966 tot 1996 was Piet voltijds Hoogleraar Bedrijfseconometrie.

Als hoogleraar is Piet van primair belang geweest voor diverse generaties econometrie studenten. In de jaren 60 werd samen met collega-hoogleraren Koos Kriens, Max Euwe en Jan Dalmulder een start gemaakt met de studierichting econometrie. Piets specialisatie was de bedrijfseconometrie. Hij bracht de studenten een wijze van denken bij, waarbij het terugvertalen van de oplossing van een wiskundig probleem naar de economische werkelijkheid centraal stond.

Ook als onderzoeker heeft Piet zijn sporen verdiend. Een congres in zijn eer was het begin van het wereldberoemde CentER aan onze universiteit. Naast diverse boeken, publiceerde hij meer dan 60 artikelen in wetenschappelijke tijdschriften en begeleidde hij 18 promovendi. Hij was met name geïnteresseerd in onderwerpen als de non-profitsector, de waarde van de onderneming en investeren en financieren in een dynamische omgeving. Wat betreft het laatste was het van groot belang dat hij aan de wieg stond van de Tilburgse school in Optimal Control Theory, welke een internationale reputatie ontwikkelde. Hij was uniek in zijn manier van het combineren van wiskunde en economie. Zijn karakteristieke vraag “dit wiskundig probleem heb je mooi opgelost maar wat staat er nu eigenlijk?” leeft voort in het werk van zijn wetenschappelijke kinderen (promovendi), klein- en achterkleinkinderen (promovendi van de promovendi van Piets promovendi).

Piets indrukwekkende levensloop is niet onopgemerkt gebleven. Hij werd Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en Commandeur in de Orde van Sint-Gregorius de Grote.

Wij wensen Jeanne, zijn kinderen en kleinkinderen veel sterkte in het verwerken van dit grote verlies.

Peter Kort, hoogleraar Dynamic Optimization in Economics and Operations Research, Pieter Ruys, emeritus hoogleraar Wiskundige economie, en Dolf Talman, emeritus hoogleraar Speltheorie en evenwichtsprogrammeren aan TISEM, Tilburg University

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.