Problemen met privacy Google-diensten, TiU onderzoekt volledige overstap naar Microsoft

Problemen met privacy Google-diensten, TiU onderzoekt volledige overstap naar Microsoft

Als het aan de Autoriteit Persoonsgegevens ligt, stoppen Nederlandse universiteiten zo snel mogelijk met Gmail en andere diensten van Google. De privacy is namelijk in het geding. Tilburg University onderzoekt of ze er versneld mee kan stoppen.

Beeld: Mitchell Luo / Unsplash

Zorgen over de privacy waren er al langer bij het gebruik van Google’s diensten. Zo werd duidelijk dat de Amerikaanse overheid toegang heeft tot gegevens in de cloud. Ook doorzocht Google e-mails van studenten om advertenties te kunnen tonen. Met dit laatste is de zoekmachinegigant gestopt, maar nu blijkt dat het bedrijf nog altijd niet voldoet aan de Europese privacywetgeving.

Persoonlijke gegevens

En dat baart de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) zorgen, schrijft het FD. In twee vertrouwelijke adviezen stelt de privacywaakhond dat Nederlandse universiteiten net als scholen en het ministerie van Justitie moeten afstappen van de e-mail- en clouddiensten van Google. Want het is onduidelijk waar en hoe persoonlijke gegevens van studenten worden verwerkt, voor welk doel en met welke grondslag.

De universiteit heeft de vertrouwelijke rapporten nog niet gezien, laat directeur Library and IT Services (LIS) Corno Vromans weten, maar zal zich de kritiek wel aantrekken. Medewerkers gebruiken vooral software van Microsoft, onlangs is de overstap gemaakt naar Teams. Maar ook zij kunnen bijvoorbeeld Google Drive gebruiken. En studenten gebruiken zelfs voornamelijk software van Google: hun email en agenda beheren ze met Gmail en Google Calender.

Google uitfaseren

Helemaal als een verrassing komt het advies van de AP misschien niet, want de universiteit was al van plan om van Google af te stappen. “Er loopt al een traject om mail en calendar van studenten om te zetten naar Microsoft365,” zegt Vromans. “Ik acht de kans groot dat we dan ineens de hele Google suite uitfaseren.”

Wanneer dit precies gaat gebeuren, kan de LIS-directeur nog niet zeggen. Dat hangt af van de besluitvorming, die “nog moet plaatsvinden.” Maar als het advies van de privacywaakhond officieel op tafel ligt, zou het wel eens prioriteit kunnen krijgen. “We zijn aan het onderzoeken hoe we dat kunnen versnellen.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.