Universiteiten helpen ABP met duurzaam beleggen

In opdracht van de universiteiten gaan wetenschappelijke experts het beleggingsbeleid van pensioenfonds ABP kritisch volgen. Ze zullen tweemaal per jaar advies uitbrengen.

Beeld: Alena Koval / Pexels

Vorige maand heeft universiteitenvereniging VSNU met het bestuur van het ABP overlegd over het weinig duurzame beleggingsbeleid van het pensioenfonds. Dat kreeg de afgelopen tijd kritiek, onder meer van de Young Academy en van Scientists4future.

Terechte oproep

Terecht, vindt VSNU-voorzitter Pieter Duisenberg: “Universiteiten en wetenschappers zijn dagelijks bezig met de toekomst. Of het nu gaat om het opleiden van jonge mensen of het onderzoek doen naar maatschappelijke uitdagingen; wij willen een drijvende kracht van vooruitgang zijn.” 

Een van de afspraken met het ABP was dat de VSNU een wetenschappelijke commissie in het leven zou roepen die gevraagd en ongevraagd kan adviseren. Die commissie is nu benoemd en staat onder voorzitterschap van Dirk Schoenmaker, hoogleraar banking & finance van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Fossiele industrie

De roep om een duurzamere koers van het pensioenfonds klinkt al langer. Toch verdubbelde ABP de belangen in Shell tijdens de laatste maanden van 2020, maakte de NOS afgelopen weekend bekend. En ABP-voorzitter Menno Snel is sinds 1 juni ook voorzitter van Nogepa, de brancheorganisatie van de Nederlandse olie- en gasindustrie. Dat roept de vraag op welke belangen hij behartigt.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.