Nieuwe katholieke koers Tilburg University? Geen sprake van, volgens rector Van de Donk

Nieuwe katholieke koers Tilburg University? Geen sprake van, volgens rector Van de Donk

Gaat Tilburg University een nieuwe katholieke koers varen? Volgens een uitgebreid artikel in het Brabants Dagblad wel. Maar dat is veel te voorbarig gesteld, meent rector Wim van de Donk.

“Afgelopen zaterdag heeft het Brabants Dagblad een achtergrondartikel geplaatst over katholiek universitair onderwijs. De journaliste heeft daarvoor ook enkele bestuurders en wetenschappers van Tilburg University bevraagd en geciteerd. We willen benadrukken dat, anders dan de toon van het artikel doet vermoeden, er geen sprake is van een nieuwe koers van onze universiteit,” laat Wim van de Donk aan Univers weten.

Katholieke identiteit afstoffen

In het artikel in het Brabants Dagblad komen naast Van de Donk ook de theologen Erik Borgman en Marcel Sarot, studentenpastor Michiel Peeters, bisschop Jan Hendriks en voorzitter van het Stichtingsbestuur Hugo Reumkens aan het woord. “De Tilburgse universiteit gaat haar katholieke identiteit afstoffen en inzetten,” schrijft het Brabants Dagblad. “De tijd is er rijp voor, meent het bestuur.”

Het artikel roept veel vragen op binnen de wandelgangen van Tilburg University. Gaat de universiteit daadwerkelijk haar katholieke identiteit verstevigen? En is dat een verstandige keuze anno 2021?

Maar volgens Van de Donk wordt het roer niet radicaal omgegooid. “We hebben vanzelfsprekend meegewerkt aan het artikel, maar in wezen geen nieuwe informatie verstrekt. Onze missie staat verwoord op onze website: de maatschappij dienen en die beter maken voor de burgers. Dat blijft ook zo.”

Martinus Cobbenhagen

Van de Donk verwijst naar Martinus Cobbenhagen, oprichter van de Tilburgse universiteit. “Hij vond dat wie de samenleving wil begrijpen, er actief en bewust bij betrokken moet zijn. Dit gedachtegoed vormt nog altijd de basis voor onze universiteit. Daartoe ontwikkelen onze ruim 1.500 medewerkers kennis, dragen deze over en brengen mensen uit verschillende vakgebieden en organisaties samen. Op deze manier willen we bijdragen aan het oplossen van complexe maatschappelijke vraagstukken en dus impact maken.”

Ook het Tilburgs Onderwijsprofiel blijft volgens Van de Donk leidend: “Om studenten op te leiden tot verantwoordelijke en ondernemende professionals investeert Tilburg University in het bieden van kwalitatief en innovatief onderwijs volgens de principes van kennis, kunde en karakter.”

Strategisch plan

Volgend jaar komt Tilburg University met een nieuw strategisch plan. Hierin zal de koers voor de toekomst uitgebreid beschreven staan. Over de invulling van het strategisch plan is de universiteit nog volop in dialoog. Volgende week worden de eerste gedachtes hierover gepresenteerd tijdens Speech 2027, waarvoor alle medewerkers en studenten van Tilburg University zijn uitgenodigd.

Van de Donk: “Bij het ontwikkelen van dit nieuwe strategische plan voeren we uitgebreide onderlinge gesprekken over wat onze opdracht is, en wat de moeite waard is om voor te gaan staan. We doen dat aan de hand van vier waarden, die worden gevoed door de open katholieke signatuur en tradities van onze universiteit.”

Van een katholieke hervorming kan volgens de rector niet gesproken worden. De katholieke tradtie? Die blijft wel.

De vier waarden voor het nieuwe strategisch plan

Verbonden (Connected): We staan in verbinding met elkaar, met de samenleving, met andere disciplines en met andere culturen. We omarmen en waarderen variëteit en meervoudige perspectieven.

Nieuwsgierig (Curious): We zijn op zoek naar nieuwe en fundamentele kennis en inzichten en wezenlijk geïnteresseerd in het nog onbekende. Waar de kennis ophoudt, vinden wij inspiratie en een opdracht om verder te zoeken.

Zorgzaam (Caring): Wij respecteren elkaar en zorgen voor elkaar, we putten kracht uit onze verschillen. Het fundamentele karakter van de menselijke waardigheid –van àlle mensen en van heel de mens- leidt ons in onze besluiten en gedragingen.

Moedig (Courageous): We denken en handelen moedig, zijn kritisch en onafhankelijk. We tonen daadkracht. We durven in te gaan tegen gevestigde opvattingen. We vertrouwen elkaar en geven elkaar ruimte, ook om fouten te maken en daarvan te leren. We hebben de moed om wijselijk te kiezen.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.