Gemeente roept bestuur TiU op het matje na uitspraken over katholieke identiteit

Gemeente roept bestuur TiU op het matje na uitspraken over katholieke identiteit

De gemeente Tilburg gaat het bestuur van Tilburg University om opheldering vragen over de uitspraken die het gedaan heeft over de katholieke identiteit van de universiteit in het Brabants Dagblad. Volgens de gemeente zijn daar criteria aan verbonden die haaks staan op het streven naar een ‘inclusieve stad’.

Beeld: Pascal Tieman

In het Brabants Dagblad (BD) kwam de afgelopen weken naar voren dat Tilburg University haar katholieke identiteit zou willen afstoffen. Daarbij werd ook onder de aandacht gebracht dat in de praktijk alleen belijdende katholieken tot toezichthouder van het bestuur benoemd worden. Reden voor de gemeente om een gesprek aan te gaan met de universiteit.

“Wij staan voor een inclusieve stad en verwachten van onze partners dat ze dat ook omarmen”, aldus wethouder Marcelle Hendrickx (D66) in het BD. Ze geeft aan een open gesprek aan te willen gaan.

Eerder liet rector magnificus Wim van de Donk aan Univers weten dat van een nieuwe koers katholieke koers geen sprake is. De katholieke traditie, die blijft volgens hem wel.

Toezichthouders voornamelijk katholiek

De katholieke invloed op het reilen en zeilen van de universiteit zit voornamelijk in het orgaan dat het dagelijkse bestuur van Tilburg University controleert, het stichtingsbestuur. In de statuten is vastgelegd dat de bestuursleden van dat bestuur worden benoemd door de Nederlandse bisschoppen. In de praktijk zou het echter regelmatig voorkomen dat de kandidaten één op één langs de lat van de katholieke kerk worden gelegd.

Dat kostte de Radboud Universiteit Nijmegen eerder al haar katholieke titel omdat een aantal voorgedragen leden voor het Stichtingsbestuur van de Nijmeegse Universiteit door de bisschoppen werden geweigerd. Volgens voormalig rector magnificus Emile Aarts zou dat ook aan Tilburg University zijn voorgekomen.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.