Henk Witte nieuwe vervangend decaan theologen

De theologen hebben weer een vervangend decaan. Emeritus Henk Witte staat het komende jaar aan het hoofd van de faculteit. Ondertussen wordt verder gezocht naar een kandidaat.

Faculteit theologie. Beeld: Rick Huisinga

Het wil maar niet lukken om een decaan te vinden voor de theologische faculteit. Sinds Marcel Sarot er op 1 september 2020 mee stopte, stond rechtendecaan Geert Vervaeke een jaar aan het roer als vervanger. Hij richt zich sinds deze maand weer volledig op de eigen faculteit, maar een opvolger voor de langere termijn is er nog niet.

Er wordt verder gezocht. In de tussentijd stelt de universiteit emeritus-hoogleraar Henk Witte aan voor de periode van een jaar. Witte gaat het decanaat twee dagen per week uitoefenen. Hij is begonnen op 1 augustus en blijft in functie tot 1 september 2022.

Tot 2016 was Witte al aan de faculteit verbonden, onder andere als vice-decaan onderwijs en bijzonder hoogleraar op de Xaverius-leerstoel voor spiritualiteit en dogmatiek vanuit ignatiaans perspectief. Na zijn emeritaat was Witte onder meer actief als docent en als lid van de Vlaams-Nederlandse kernredactie die een nieuwe Nederlandse vertaling van de conciliedocumenten van Vaticanum II heeft verzorgd.

Kerkelijke goedkeuring

Een goed bestuurder vinden blijkt vaker veel tijd te kosten. De theologische faculteit heeft bovendien een extra horde te nemen. Niet alleen moet het universiteitsbestuur akkoord zijn met een kandidaat, dat geldt ook voor Rome. Wie aan de katholieke faculteit wil werken, zei voormalig decaan Sarot al eerder tegen Univers, heeft ‘kerkelijke goedkeuring’ nodig.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.