Nieuwe cao universiteiten vastgesteld

Er is een nieuwe cao voor universiteiten. Belangrijkste inzet is het terugdringen van werkdruk en het vergroten van baanzekerheid. Ook gaan de salarissen omhoog.

Beeld: Gabrielle Henderson / Unsplash

Een vast contract aan de universiteit is eerder droom dan werkelijkheid. Daar willen de universiteiten en werknemersorganisaties wat aan doen. Voortaan krijgen medewerkers sneller een vaste aanstelling.

Universitair docenten en hoofddocenten, hoogleraren en ondersteunende medewerkers die al een tijdelijk contract hebben, krijgen in principe na één jaar een vast contract. Nieuwkomers na anderhalf jaar. Overig onderwijzend personeel valt niet onder de afspraak.

Om de werkdruk te verlagen, is het de bedoeling dat medewerkers een ‘reële taakopdracht’ krijgen. Ook moeten ze voldoende vrij besteedbare tijd hebben, bijvoorbeeld door op een afgesproken uur van de dag geen afspraken in te plannen.

Natuurlijk is er ook een loonsverhoging. Wie op 1 juli van dit jaar in dienst was, krijgt een eenmalige uitkering van 650 euro bruto, op basis van een voltijds aanstelling. Ook gaan per die dag de lonen omhoog met 1,64 procent. Op 1 januari 2022 komt daar nog eens 0,36 procent bij. Bovendien gaat het minimumloon omhoog naar 14 euro.

Onderhandelen

Eind juni kwamen onderhandelaars VSNU en werknemersorganisaties FNV, AC/FBZ, CNV Overheid en de AOb al tot een akkoord. Nu ook hun achterbannen zich erin kunnen vinden, is er op 2 augustus een definitief akkoord vastgesteld. De cao loopt van 1 januari 2021 tot en met 31 maart 2022.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.