Massale belangstelling voor studentenverenigingen, loten voor laatste plekken bij Olof, Plato en Vidar

Massale belangstelling voor studentenverenigingen, loten voor laatste plekken bij Olof, Plato en Vidar

Voor het tweede jaar op rij is er enorme belangstelling voor lidmaatschap van een studentenvereniging. In Tilburg hebben studentencorps St. Olof, studentenvereniging Plato en studentenroeivereniging Vidar al zoveel aanmeldingen dat ze tijdens de TOP-week zijn overgegaan op lotingen voor de laatste plaatsen.

Rijjool bij de 18de lustrumviering van T.S.C. St. Olof in 2017. Foto: Jack Tummers

“Het loopt heel hard. Veel studenten hadden zich al vroeg aangemeld”, meldt scheidend Olof preses Pascal Bruineman. “Daardoor zaten we maandag al vol. Voor de laatste plekjes zijn we daarom deze week gaan loten. Er is toch behoefte aan sociaal contact. Als je voetballer bent, ga je naar een voetbalclub en als student ga je naar een studentenvereniging.”

De belangstelling is een tikje overweldigend, aldus Bruineman. “We willen zo veel mogelijk mensen een mooie studententijd geven, maar je moet opletten waar de grens ligt. We moeten er wel de ruimte voor hebben. Vorig jaar lag de lat nog wat lager en hebben we 230 mensen aangenomen. Dit jaar worden het er zo’n 300.”

Wachtlijst

“Ik denk dat door corona de behoefte aan sociaal contact nog groter is”, vertelt vertrekkend Plato voorzitter Rick Bos. “Toen ik vorig jaar begon, dachten we vooraf nog dat het een rampscenario zou worden met maar 50 tot 80 aanmeldingen, in plaats van de 150 tot 180 in normale jaren. Dat werden er toen 300. Ondanks de beperkingen hebben we toch een mooi jaar gehad, dat werkt nu wellicht door. We krijgen dit jaar zelfs 350 nieuwe leden, met daarbovenop nog een wachtlijst.”

Luxeprobleem

Ook de Tilburgse studentenroeivereniging Vidar kan de toestroom van aanmeldingen amper aan, zegt aantredend preses Bernard Toering. “Zo veel mensen die na het coronajaar de sfeer willen proeven. Het is een luxeprobleem. Vorig jaar zijn we al een stuk gegroeid ten opzichte van de voorgaande jaren en dit jaar gaat het nog harder. Met de aanmeldingen zitten we nu bijna aan onze maximale capaciteit, zo’n 300 nieuwe leden. We hebben ruime faciliteiten, maar we worden beperkt door het aantal coaches en boten. We zijn daarom overgegaan op loten om de mensen die zich tijdens de TOP-week willen inschrijven ook een eerlijke kans te geven.”

Landelijk

Toegenomen belangstelling voor studentenverenigingen is in het hele land te zien, meldt de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV). Voor het tweede coronajaar op rij loopt het storm. Vorig jaar steeg het aantal aanmeldingen al met vijftig procent en ook dit jaar worden het er ‘sowieso weer meer dan vóór coronatijd’, stelt LKvV-voorzitter Denise van de Sant.

Uitgeloot

De koepelorganisatie voor studentenverenigingen is blij is met de grote animo voor studentenverenigingen, maar ziet ook dat het voor problemen zorgt. Sommige eerstejaars worden wel drie keer uitgeloot voor een vereniging. “Dat is heel frustrerend als je net gaat studeren”, zegt Van de Sant. “Het liefst bieden we iedereen een plek.” De LKvV wil daarom in gesprek met universiteiten en gemeenten om te kijken of er meer plekken of nieuwe verenigingen bij kunnen komen. “Zonder financiële steun en de instemming van instellingen en gemeenten is het lastig om verenigingen op te richten of uit te breiden.”

Ontzettend gaaf

Voor Bernard Toering is de grote belangstalling in ieder geval een goed begin van zijn komende bestuursjaar bij Vidar. “Dat is ontzettend gaaf. Het geeft je het idee dat je toch iets goed doet als vereniging, dat geeft veel energie. Bovendien maakt een grote lichting het veel makkelijker om commissies en boten samen te stellen.” Net als Olof-preses Pascal Bruineman sluit aftredend Plato-voorzitter Rick Bos zijn bestuursjaar af met een groeiende vereniging. “Ik ben blij dat ik straks weer gewoon lid ben en die grotere vereniging mee kan maken.”

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.