Universiteit stopt met coronacheck

Tilburg University stopt met de coronacheck. Voor alle evenementen met externe gasten wordt nu nog om een QR-code gevraagd. De verplichte check vervalt vanaf vijftien oktober.

Beeld: Henk Vrieselaar / Shutterstock

Voorkomen is beter dan genezen, dacht Tilburg University toen eind september de coronamaatregelen verder werden versoepeld. Daarom besloot de universiteit om de richtlijnen van de horeca te volgen en bij evenementen en bijeenkomsten voor externen om een QR-check te vragen.

Die maatregel is slechts van korte duur, blijkt nu. De universiteit acht het veilig genoeg om per vijftien oktober de coronacheck achterwege te laten.

“We zien dat iedereen goed rekening met elkaar houdt en dat de besmettingscijfers laag blijven. Daarom vinden we dat het tijd is om te stoppen met de QR-check,” zei vicevoorzitter van het College van Bestuur Paulina Snijders tijdens de vergadering van het Dagelijks Bestuur.

Bestuurlijke afweging

Bert Willems van fractie TiU International wilde nog weten of er een wetenschappelijke onderbouwing is voor de beslissing. Rector Magnificus Wim van de Donk liet hierop weten dat het gaat om een bestuurlijke afweging die vooral psychologisch gemotiveerd is. “We wilden eerst zien hoe de nieuwe situatie zou uitpakken. Inmiddels hebben we goede ervaringen met samenkomsten. We gaan hier veel mensen blij mee maken, zoals families die bij het afstuderen van hun kinderen willen zijn.”

Van de Donk benadrukte dat Tilburg University al een uitzondering vormde in het academische landschap. “Als enige universiteit van Nederland hanteerden wij de QR-check omdat we voorzichtig wilden zijn. Maar het gaat goed en we zijn blij dat we de check kunnen opheffen.”

Het beleid voor externe evenementen met een horeca-element blijft wel hetzelfde, daar blijft de QR-check van toepassing.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.