Oh, kom eens kijken wat er in mijn schoenendoos zit

Kinderen in Nederland zetten deze dagen hoopvol hun schoentje in de hoop die de volgende morgen vol met leuks en lekkers terug te vinden. De Tilburgse studentendesk van het Rode Kruis doet dat net omgekeerd. Zij hebben deze week een stand bij de ingang van Cube waar studenten juist een schoenendoos met goodies kunnen weggeven, om kinderen met kerst mee te verrassen.

Emma Baas (rechts) bij een paar ingeleverde schoenendozen. Beeld: Univers

Knuffels, pennen, schriftjes, tekenmaterialen, speelgoed, of praktische zaken als zeep, tandenborstels, et cetera, zo’n schoenendoos kan met van alles gevuld zijn. Het is voor het eerst dat de studentendesk zo’n schoenendoosinzameling houdt. “We wilden iets leuks doen in deze periode,” legt Emma Baas, lid van de humanitarian support commissie van de desk uit. “En bij het brainstormen kwam dit eruit. Een van de teamgenoten zei dat ze dat in Duitsland wel vaker doen.”

Zo’n gevulde schoenendoosactie in Nederland lijkt boffen voor de ontvangende kindertjes, want gemiddeld leven Nederlanders ook op grote voeten. Maat 42 voor mannen, 39 voor vrouwen. Maar op woensdagmiddag melden zich juist veel internationals bij de stand om hun volle schoenendoos in te leveren. Dat was ook het beeld van eerder in de week, vertelt Baas. “We krijgen met name veel dozen van internationale studenten. Dat heeft te maken met ons netwerk. Bij onze organisatie zitten ook veel internationals.”

Sommige dozen zijn al mooi ingepakt, andere zijn nog au naturel. Geen probleem, de studentendesk voorziet ze dan zelf van een mooi inpakpapiertje. Met de kerst kunnen ze dan naar hun eindbestemming. “De dozen gaan naar kinderen van vluchtelingen in het asielzoekerscentrum in Oisterwijk. Zo blijft het lokaal, dat is voor ons ook makkelijk.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.