Portret van een minister

Hugo de Jonge heeft het toneel als minister van Volksgezondheid verlaten en Ernst Kuipers is ervoor in de plaats gekomen. Laatst hoorde ik iemand voorzichtig zeggen dat het vanaf nu anders zal gaan, dat Kuipers een bredere maatschappelijke visie heeft en andere overwegingen zal maken. Betere overwegingen, werd er onuitgesproken bedoeld.

Beeld: Ton Toemen

Ik google de beste man en ga eerst naar afbeeldingen alvorens ik op achtergrond of nieuws klik, alsof een portretfoto iets kan uitdrukken wat woorden niet kunnen. Alsof een gelaatsuitdrukking of een lichaamshouding iets zal onthullen over het aankomende coronabeleid.

Ik stuit op een paar foto’s waarop hij lacht en dat doet goed, want als hij glimlacht ziet hij er sympathiek uit. Hij zal wel iemands geliefde vader of partner zijn, denk ik. En dan zie ik een foto waarop hij met een laptop onder de arm over straat loopt, kalm en nonchalant, als iemand die het allemaal onder controle heeft en niet zomaar van zijn stuk wordt gebracht.

Op een andere foto heeft hij een strenge en afstandelijke blik, zijn hoofd een beetje schuin, maar het meest vallen zijn ogen me op; twee alerte hemelsblauwe ogen. Ik verbeeld me dat die ogen vol verwondering naar een kunstwerk kijken en ’s avonds laat voor het slapengaan een mooi of bloedstollend boek lezen.

En de andere zintuigen? Zou hij op een hete zomerse dag halt houden bij een geurende en bloeiende rozenstruik en dan, met gebogen rug, zijn neus naar één van de rozenknoppen brengen? Zou de mond zich elke dag weloverwogen opensperren voor een stuk fruit en maar af en toe voor vlees, omdat het klimaat en dierenwelzijn de minister na aan het hart gaan? En kunnen de oren misschien lang en onafgebroken, geduldig en haast zonder oordeel naar andermans verhaal luisteren?

In wezen onthullen de foto’s natuurlijk niets over Kuipers’ coronavisie. Wat hier onthuld wordt, is mijn eigen verlangen naar een minister die zich kan inleven in anderen, waarde hecht aan kunst en cultuur en niet alleen aan de dingen die in cijfers en grafieken uit te drukken zijn. Een verlangen naar een minister die liefheeft en af en toe twijfelt en juist daarom weldoordachte keuzes maakt. Een mens, zoals de meesten van ons, die bovenal hunkert naar vreugde en vriendschap.

Vanavond spreekt hij Nederland weer toe, de echte Kuipers, niet deze geschetste voorstelling van hem. Er hangt iets in de lucht. Vooruitzicht. Dat verbeeld ik me niet.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.