Oekraïense studenten in Tilburg: ‘We kunnen de wereld niet in angst laten leven’

Oekraïense studenten in Tilburg: ‘We kunnen de wereld niet in angst laten leven’

De oorlog in Oekraïne heeft grote gevolgen voor de bevolking. Oekraïense studenten van Tilburg University maken zich grote zorgen. In een open brief roepen zij op tot meer actie tegen het door Poetin geleide Rusland.

De situatie in Oekraïne is de laatste dagen aanzienlijk verslechterd. Onze families en vrienden houden zich schuil in heel Oekraïne, sommigen verblijven nog steeds in schuilkelders in Kiev in de hoop dat de raketten hun huizen niet zullen raken en zich afvragend wanneer ze hun huis weer kunnen verlaten zonder in levensgevaar te zijn. Niemand had een oorlog van deze omvang verwacht… Familie van een van ons heeft de stad op 25-02 verlaten direct nadat de raket het gebouw in dezelfde wijk van Kiev had geraakt, waar zij wonen…

Daarom willen wij, als Oekraïense gemeenschap van Tilburg University, de universitaire gemeenschap bewust maken van wat er bij ons thuis gebeurt. Terwijl onze vrienden zich in schuilkelders verstoppen voor bommen en raketten, families zich overal in Oekraïne schuilhouden, willen wij vanuit hier ons best doen en hen op afstand vanuit Nederland steunen op alle manieren die ons nu ter beschikking staan.

Met name om de regeringen van de Europese naties ertoe te bewegen ernstige maatregelen te nemen, aangezien deze oorlog niet alleen gevolgen zal hebben voor ons land, maar voor heel Europa. Rusland heeft ook een ander land, Finland, gedreigd niet tot de NAVO toe te treden als het geen ernstige militaire gevolgen wil.

We kunnen deze wereld niet in angst laten leven voor een gekke dictator net over de grens… We moeten de regering laten zien dat ze serieuzer moet optreden en Russische terroristen moet stoppen… Want binnenkort kan het in heel Europa zijn… Wij geloven dat Nederland altijd zou vechten voor vrijheid en mensenlevens…

Hoe kunt u Oekraïne nu helpen?

1. Wij vragen om de agressie dagelijks te veroordelen op alle diplomatieke platforms en in alle internationale organisaties.

2. Wij vragen om financiële en humanitaire bijstand; wapens, benzine en uitrusting voor Oekraïne.

3. Wij vragen te lobbyen voor vernietigende sancties tegen Rusland, een embargo op de invoer van Russische olie en gas, het bevriezen van Russische staatsactiva in het buitenland, het sluiten van havens en luchthavens voor Russische schepen en vliegtuigen. Neem contact op met uw vertegenwoordigers in de parlementen en dring er bij hen op aan de sancties tegen de Russische Federatie te steunen. Om de oorlog te stoppen, moet de wereld sancties met onmiddellijk effect invoeren. Elke dag uitstel betekent de dood van onschuldige mensen.

4. Wij vragen om de Russische staatsmedia in Nederland volledig te blokkeren. Ze verspreiden leugens, propaganda en vergiftigen uw landgenoten.

5. Wij vragen u uw politieke leiders aan te moedigen het besluit tot het instellen van een vliegverbod boven Oekraïne te steunen. Deze praktijk werd in 2011 in Libië toegepast toen de NAVO alle vluchten boven het grondgebied van het land opschortte. Deze maatregel moet worden ingevoerd om de Oekraïense burgers te beschermen tegen Russische vliegtuigen, drones en raketten.

6. Russen die Oekraïne aanvallen hebben geen moraal, geen waarden. Ze bombarderen kleuterscholen, ziekenhuizen en woonwijken in steden overal in Oekraïne! Ze doden onschuldige burgers, verboden binnen alle mogelijke normen van het internationaal recht. Poetin is een oorlogsmisdadiger en een bedreiging voor de mensheid. Oekraïners verzamelen zorgvuldig bewijs van oorlogsmisdaden tegen de menselijkheid om Poetin te veroordelen en hem voor de rechter te brengen. Steun de oprichting van een internationaal tribunaal om Poetin te vervolgen!

Wij stellen voor om samen te werken, zodat we samen een grotere impact kunnen hebben dan in ons eentje. We hebben een aantal ideeën over hoe we dat kunnen doen:

  • Hang posters op over de hele campus (we hebben ze).
  • Verspreid info op beeldschermen op de campus.
  • Een protest houden op de campus of in de buurt van het gemeentehuis.
  • Stuur informatie via de mailinglijst van de universiteit en via sociale media met links om te doneren aan de Nationale Bank van Oekraïne de Oekraïense strijdkrachten en aan liefdadigheidsorganisaties.
  • Organiseer een Oekraïne dag op de campus of iets dergelijks.

Wij willen dat de regering serieuzer gaat optreden om miljoenen levens te redden.

Dank u dat u in deze moeilijke tijd achter ons staat! Samen zullen we de wereld en onszelf bewijzen dat de mensheid de kracht om het kwaad en de anomie te bestrijden nog niet verloren heeft.

De namen van de Oekraïnse studenten zijn bij de redactie bekend, maar worden uit veiligheidsoverwegingen niet gepubliceerd.

Vertaald door Language Center, Riet Bettonviel

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.