Esmah Lahlah maakt van GroenLinks grootste partij in Tilburg

Esmah Lahlah maakt van GroenLinks grootste partij in Tilburg

GroenLinks sleept in Tilburg met 21 procent van de stemmen maar liefst tien zetels in de wacht. Met Esmah Lahlah als lijsttrekker, voorheen werkzaam aan Tilburg University, heeft de partij het verrassend goed gedaan.

Tien zetels, dat zijn er vier meer dan bij de vorige verkiezingen. Het GroenLinks van Esmah Lahlah, die promoveerde aan Tilburg University, is daarmee de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in Tilburg.

Lahlah werd in 2018 partijonafhankelijk wethouder, een positie waarvoor zij destijds haar baan als docent Slachtofferwetenschap aan de universiteit opgaf. In 2021 werd ze verkozen tot beste lokale bestuurder. Haar initiatief om een maand van een bijstandsuitkering te leven, om te ervaren waar mensen met een uitkering zoal tegenaan lopen, kon op veel sympathie rekenen. Voor de verkiezingen sloot ze zich aan bij GroenLinks.

De Lijst Smolders Tilburg van Hans Smolders, die zich na de vorige verkiezingen de grootste partij mocht noemen, moet juist vier zetels inleveren. De partij staat nu op zes zetels. D66 eindigt op zeven zetels, de VVD op vijf.

Student in de raad

Nieuwkomer Partij voor de Dieren weet twee zetels te bemachtigen. En dat is goed nieuws voor de nummer twee op de lijst, Pam Wijnans. Zij is deeltijd masterstudent Klinische Psychologie aan Tilburg University.

De opkomst was historisch laag: landelijk gemiddeld ongeveer vijftig procent. In Tilburg ging maar 40,1 procent van de kiezers naar de stembus. Minister Bruins Slot van Binnenlandse Zaken heeft een onderzoek naar de oorzaak aangekondigd.

GroenLinks in studentensteden

Uiteindelijk is GroenLinks in de meeste studentensteden de grootste partij, namelijk in Eindhoven, Groningen, Leiden, Nijmegen, Tilburg, Utrecht en Wageningen.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.