Pam (28): ‘Het is tijd dat de jeugd van zich laat horen’

Pam (28): ‘Het is tijd dat de jeugd van zich laat horen’

De gemeenteraadsverkiezingen zijn alweer bijna aangebroken. Omdat ook veel jongeren meedingen naar een plek in het gemeentebestuur, stellen we graag vier jonge kandidaten aan jullie voor. Met vandaag Pam Wijnans (28), deeltijd masterstudent Klinische Psychologie aan Tilburg University. Zij staat deze verkiezingen op plek twee van de Partij voor de Dieren in Tilburg.

Pam Wijnans, kandidaat gemeenteraadslid voor de Partij voor de Dieren in Tilburg. Beeld Ton Toemen

Als oprichtster van de Vegan Student Association Tilburg zette Pam in coronatijd haar eerste stappen in het publieke leven van Tilburg. Dit smaakte naar meer en de gemeenteraad leek dan ook een logische vervolgstap. Ze wilde graag de Partij voor de Dieren (PvdD) vertegenwoordigen, vanwege de waarden waarmee ze zich zo verbonden voelt. Op goed geluk solliciteerde ze vorig jaar. Het was een uitkomst waar ze op had gehoopt maar niet op had gerekend: ze kreeg plek twee op de lijst toebedeeld.

Hoi Pam, waarom wil je de Tilburgse gemeenteraad in?

“Eerlijk gezegd heb ik nooit echt ambities gehad om iets met politiek te doen. Dat lag niet in mijn interessegebied. Maar door de coronacrisis heb ik het idee dat politiek opeens veel toegankelijker is geworden, vooral voor jongere generaties. Het politieke beleid was opeens in your face, iedereen kreeg ermee te maken. Politiek is sindsdien meer gaan spelen bij zowel jongeren in het algemeen als bij mij persoonlijk. Dat in combinatie met mijn veganistische leefstijl en de standpunten van de PvdD die daar bij aansluiten, maakte dat ik de stap wilde wagen.

“Vervolgens heb ik gesolliciteerd bij een heuse sollicitatiecommissie. Deze sollicitatie bestond uit meerdere rondes en verliep vrij secuur. Zo moest ik onder andere een motie indienen, iets waar ik nog nul ervaring mee had en wat dus voor best wat spanning zorgde. Na maanden wachten hoorde ik tot mijn grote verbazing dat ik gewoon op nummer twee stond. Dat is wel wat anders dan plek vijftien waarmee je vooral passief meedoet. Nu moest ik echt aan de bak. Sindsdien komen we met de top zeven van onze lijst wekelijks bij elkaar en bespreken we de campagneplannen.”

Uit recent onderzoek van onderzoeksbureau Overheid in Nederland blijkt dat amper zeven procent van de circa 8.500 raadsleden jonger is dan 30 jaar. Dat is opvallend weinig. Waarom zijn jongeren in de lokale politiek belangrijk?

“Het is belangrijk dat jongeren zich gaan moeien, want vroeg of laat krijg je met de lokale politiek te maken. Als student zit je een beetje in een bubbel en besef je nog niet goed waar de politiek allemaal over gaat – tot je klaar bent met studeren en op zoek moet naar een woning.

“Daarnaast zou politiek moeten gaan over de lange termijn. Dit is helaas niet altijd het geval; veel partijen focussen zich slechts op de komende vier jaren. Dat is te kortzichtig omdat je zo geen toekomst kunt garanderen voor de volgende generaties. Met onze planeetbrede visie vinden wij dat je verder vooruit moet kijken. De stem van jongeren is daarbij hard nodig omdat het over hun toekomst gaat.

“Op dit moment verkeren we in meerdere crises: de klimaatcrisis, de coronacrisis, de biodiversiteitscrisis, de stikstofcrisis en de wooncrisis. Stuk voor stuk beïnvloeden zij (vooral) de wereld van jongeren, wat ervoor zorgt dat zij meer druk voelen dan andere generaties. Het is dus tijd dat de jeugd nu van zich laat horen en het anders gaat doen. Ik geloof dat we in zo’n kantelperiode zitten waarin dat ook daadwerkelijk kan.

“Dat de lokale politiek flink vergrijsd is, heeft te maken met het feit dat mensen er pas instappen als ze tijd over hebben. Daarom zijn er zoveel gepensioneerden actief, voor hen is het een leuke bijbaan. Begrijpelijk, maar zo ontstaat helaas geen 1-op-1 afspiegeling van de maatschappij. Dit is noodzaak, omdat iemand van de 50Plus-partij geen idee heeft wat een negentienjarige student wil. Dat geldt overigens ook andersom.”

Welke thema’s gaan je in het bijzonder na aan het hart?

“Als partij staan we voor mens, dier en milieu. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat we alleen om mieren geven of een one-issuepartij zijn, zoals ons zo vaak wordt verweten. Integendeel, wij hebben met vierendertig pagina’s het meest uitgebreide programma van alle Tilburgse partijen.

“Persoonlijk pak ik het dossier dierenwelzijn op. Eén van de dingen waar wij in dat kader voor pleiten is een zogenoemde ‘dierenwelzijnsnota’. Dit is een soort handleiding voor hoe met elk soort dier in verschillende situaties moet worden omgegaan. Stel je gaat iets bouwen in de stad op een plek waar een boom staat met een eekhoornnest, dan vertelt de nota je wat je wel en niet mag doen. Tijdens een eerste vergaderronde met de oude raad hebben we al gemerkt dat hier behoefte aan is. Tot nu toe brengt alleen niemand het in, dus dat wordt onze taak.”  

Hoe combineer je de politiek met je studie?

“Ik ben een flexstudeerder, wat betekent dat ik in goed overleg met de studieadviseur bepaal welke vakken ik wanneer volg. Dit geeft me veel ruimte en voldoende tijd voor andere zaken zoals de veganistische studentenvereniging en mijn politieke ambities. Al moet ik wel zeggen dat ik in deze campagneperiode helemaal niet meer naar colleges ga. Daar heb ik het gewoonweg te druk voor.

“Als ik in de gemeenteraad kom, ga ik wel proberen om ondertussen mijn master af te maken. Mocht dat niet lukken, is dat ook geen probleem. De studiepunten blijven gewoon staan en van tijdsdruk is bij mij geen sprake.”

Welke persoonlijke uitdagingen zie je voor je?

“Omdat veel partijen nog niet zo bekend zijn met onze thema’s, is er voor ons veel te vertellen. Ik moet er daarom soms voor waken dat ik in al mijn vurigheid niet te veel tegelijk inbreng tijdens debatten. In plaats van dat ik opponenten probeer te overstemmen moet ik juist meer de tijd te nemen om rustig mijn betoog te houden. Zo komt mijn punt denk ik het best tot zijn recht, en is de kans dat ik de ander overtuig groter.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.