Studenten psychologie studeren af op grensoverschrijdend gedrag aan universiteit

Studenten psychologie studeren af op grensoverschrijdend gedrag aan universiteit

Een groepje psychologiestudenten gaat voor hun bachelorscriptie aan de slag met het thema seksueel grensoverschrijdend gedrag. Met behulp van een uitgebreide enquête willen ze onder meer achterhalen hoe vaak grensoverschrijdende situaties voorkomen aan Tilburg University.    

Beeld: Jack Tummers

Derdejaars studenten van de studie Psychologie kunnen ieder jaar kiezen uit een aantal, door docenten bepaalde, bachelorscriptieonderwerpen. Nadat universitair docent Cedric Stalpers een paar jaar op rij scripties heeft begeleid over studiemotivatie en -stress, biedt hij dit jaar een ander urgent thema aan: seksueel grensoverschrijdend gedrag. “Na de onthullingen over grensoverschrijdend gedrag bij tv-programma The Voice wilde ik het nieuws op de staart trappen.” Vijf studenten schreven zich bij hem in.

Voor hun onderzoek stelde de scriptiegroep een enquête op, die wordt verspreid onder studenten. Deze is gebaseerd op de SEQ, een standaard Amerikaanse vragenlijst die onder andere de marine gebruikt om seksueel gedrag te monitoren. Er staan vragen in als: ‘Heb je ooit een ongepaste foto ontvangen?’ en ‘Is er ooit bij je aangedrongen op een date waar je geen zin in had?’. De beoogde doelgroep van de enquête van Stalpers’ scriptiegroep omvat Nederlandse studenten, en dan met name die van Tilburg University.

Uitkomst niet te voorspellen

Stalpers: “Allereerst willen we weten hoe vaak het precies voorkomt. Er zitten grote marges op de hoeveelheid slachtoffers van seksueel overschrijdend gedrag; dat varieert in de literatuur tussen de veertig en zeventig procent.” Daarnaast zullen de studenten zich buigen over enkele deelvragen. Ervaart een assertief persoon het gedrag op dezelfde manier als iemand die introvert is? Hoe gaan slachtoffers om met wat hen is overkomen? En hoe groot is het effect op de psyche van slachtoffers?

Wat de scriptiegroep gaat aantreffen durft Stalpers niet te voorspellen. “Je hoopt dat er misschien één nieuwswaardig verhaal tussen zit, maar dat het daar verder bij blijft. Eigenlijk zou het bij The Voice moeten blijven, maar het is bekend dat seksueel grensoverschrijdend gedrag helaas veel vaker voorkomt.” De studenten zullen de resultaten van de enquête in ieder geval in hun scripties analayseren.

Ben je student en wil je de enquête invullen? Dat kan hier (of hier voor mobiele toegang).

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.