TiSEM-docenten zien steeds minder studenten bij colleges

TiSEM-docenten zien steeds minder studenten bij colleges

Sinds de coronamaatregelen in februari van dit jaar zijn teruggeschroefd, is er weer ruimte voor onderwijs op de campus. Dat wil alleen niet zeggen dat studenten weer massaal de collegezalen binnenlopen. Binnen TiSEM is de opkomst zelfs lager dan voor corona, zo blijkt uit de faculteitsraadvergadering.

Beeld: ESB Professional / Shutterstock

Hybride onderwijs, dat was de universitaire richtsnoer van de afgelopen maanden. Docenten mochten zelf bepalen of ze hun vak fysiek aanboden of via een online verbinding. Binnen de Tilburg School of Economics and Management (TiSEM) konden de docenten die kozen voor campusonderwijs echter op weinig studentenbezoekers rekenen.

“De aantallen zijn lager dan ze voor de pandemie waren,” merkt Pavel Cizek van TiU International op tijdens de facultaire raadsvergadering. Hij vraagt zich hardop af hoe de faculteit studenten kan motiveren om naar de campus te komen. Jeroen Kuilman, zowel docent als vice-decaan van de faculteit, deelt Cizeks observatie. “Ik heb het gevoel dat er iets is veranderd in deze tweejarige periode van thuiszitten. De betrokkenheid van studenten lijkt eronder geleden te hebben.”

Ook andere docenten uiten hun zorgen in de vergadering. Volgens Marjan Groen van Independents is een afgenomen aanwezigheid niet alleen merkbaar bij offline colleges, maar ook bij online lessen. Ze hoopt dat studenten zich realiseren dat ze het met online materiaal alleen niet redden. “Het kijken van digitale kennisclips is niet voldoende om te slagen voor het vak.”

Back on track

De matige opkomst zou volgens Cizek correleren met slechtere resultaten, wat wordt bevestigd door Kuilman. Hij maakt echter wel een onderscheid tussen twee groepen studenten. Waar een groep beduidend slechter presteert door hybride onderwijs, werkt het voor een andere groep juist beter.

Toch vindt Kuilman dat ze er alles aan moeten doen om de kwakkelende studenten back on track te krijgen. Het managementteam heeft daarom de vakcoördinatoren verzocht om meer onderwijsactiviteiten op de campus te organiseren, zonder live opnames.

Dit stuit echter op weerstand van de studentenpartijen. Loes Obdeijn van Active TiSEM geeft aan dat studenten juist baat hebben bij de flexibiliteit van online colleges. Hugo Uitdehaag van ECCO zegt dat studenten al plannen hebben gemaakt voor dit semester, ervan uitgaande dat de online optie voor colleges blijft. Zij zullen zich volgens Uitdehaag bedrogen voelen als colleges plotseling deels op de campus plaatsvinden. Hij stelt daarom voor deze verandering pas vanaf volgend studiejaar in te voeren.

Het College van Bestuur maakte in februari al kenbaar vanaf het vierde blok – dat deze maand begint – weer terug naar ouderwets offline onderwijs te willen. Dit komt voor Uitdehaag echter als een verrassing: ‘Als dat zo is, dan zou dat duidelijker gecommuniceerd moeten worden.’

Universiteitsbreed

Eerder kwamen er soortgelijke geluiden uit de faculteitsraad van de Tilburg School of Humanities and Digital Sciences (TSHD). Ook daar zijn docenten bezorgd over het feit dat studenten niet meer naar de fysieke colleges komen. Het lijkt daarmee een universiteitsbreed probleem te zijn.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.