Docenten TSHD bezorgd: ‘Weinig studenten bij fysieke colleges’

Docenten TSHD bezorgd: ‘Weinig studenten bij fysieke colleges’

Nu de meeste coronamaatregelen zijn afgeschaft, neemt de drukte op de campus langzaam weer toe. Alleen in de collegezalen nog niet, merken universitaire docenten van TSHD. Tijdens de faculteitsraadvergadering uitten ze hun bezorgheid. ‘Er zijn bijna geen studenten bij de fysieke colleges. Hoe krijgen we ze weer terug naar de campus?

Beeld Pixabay

Nadat studenten tot hun eigen ontevredenheid bijna twee jaar lang uitsluitend online onderwijs konden volgen, lag het in de lijn der verwachting dat zij – nu het weer kan – massaal op de campus colleges bijwonen. Maar tijdens de facultaire raadsvergadering van afgelopen donderdag bleek dat bij Tilburg School of Humanities and Digital Sciences (TSHD) vooralsnog het tegendeel waar is.

Volgens universitair docent Naomi Kamoen zijn er bijna geen studenten bij de fysieke colleges die zij en haar collega’s op de campus geven. De studenten zouden een voorkeur hebben voor hybride onderwijs en het terugkijken van videocolleges, een service die niet alle docenten aanbieden. Daarom richtte Kamoen zich tijdens de vergadering tot Sander Bax, vice-decaan onderwijs bij TSHD, met de vraag hoe studenten ervan overtuigd kunnen worden om ook weer naar colleges op de campus te komen.

Julia Theißen van studentenfractie Dante bevestigde dat sommige studenten ochtendcolleges nou eenmaal liever later terugkijken. Toch dacht ze dat een andere reden doorslaggevend is voor het wegblijven: precies die huidige combinatie van online en fysiek onderwijs. Zo zouden studenten binnen een kwartier na de afloop van een fysiek college alweer moeten inloggen voor een digitaal college. Volgens Theißen hebben zij simpelweg niet genoeg tijd om steeds te schakelen, en kiezen ze er daarom voor alles online te doen.

Bax erkende het probleem, en gaf aan dat “vanaf het komende semester universiteitbreed actie ondernomen zal worden om studenten weer naar de campus te laten komen”. Daarop adviseerde universitair docent Emmelyn Croes, die de ervaringen van Kamoen deelde, om studenten te laten weten dat docenten niet verplicht zijn hybride onderwijs aan te bieden. Theißen bracht daar tegenin dat het coronavirus, in tegenstelling tot de maatregelen, niet verdwenen is en er een alternatief voor fysiek onderwijs moet zijn.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.