Campus komt tot leven in roman Marc Swerts

In zijn derde roman De halve wereld laat Marc Swerts de campus van de fictieve ‘Brabantse Universiteit’ opnieuw tot leven komen. De Vlaamse auteur is in het dagelijks leven hoogleraar aan Tilburg University, gespecialiseerd in non-verbale communicatie. Het is al weer het derde boek van Swerts over dezelfde campus: een inspirerende omgeving volgens de auteur, omdat er “hele slimme mensen werken die soms hele domme dingen doen. En daar kun je leuke verhaaltjes over schrijven.”

Swerts speelt graag met de cultuurverschillen tussen Vlamingen en Nederlanders. “We hebben natuurlijk allerlei stereotypen over elkaar. In hoeverre die realistisch zijn is de vraag, maar ze bestaan wel en daar speel ik graag mee. En ik speel ook heel veel met taal, ook omdat er heel vaak communicatiestoornissen zijn tussen Vlamingen en Nederlanders, vaak op subtiele manieren omdat wij woordjes anders gebruiken.”

In het boek vergroot Swerts die verschillen graag uit. “Dat betekent niet per se dat ik er zelf in geloof, of er last van heb, maar de figuren in het boek wél. En het grappige is wel dat mensen het herkenbaar vinden, op de een of andere manier.” Dat uitvergroten doet de auteur overigens ook met de contrasten tussen zogenaamde hoge en lage cultuur. Zo raken de rationele academische wereld en de rauwe gevoelswereld van de bluesmuziek in het boek innig met elkaar verstrengeld.

Want het bloed kruipt waar het niet gaan kan: in zijn vrije tijd schrijft de prof niet alleen verhalen, hij maakt ook graag muziek. In het boek laat hij al die aspecten van zijn leven samenkomen: “Mijn wetenschappelijke werk, mijn literaire pogingen om dingen op papier te zetten en het muzikale wereldje, probeer ik in dit boek te combineren, en ik hoop dat het een leuke mix is geworden.”

De halve wereld verschijnt in mei 2022 bij uitgeverij Beefcake Publishing.

Zie ook Marc Swerts schreef een campusroman over heel slimme mensen, die ook kinderachtig en kleingeestig kunnen zijn.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.