Ernst Hirsch Ballin zwaait af met afscheidsrede

Veertig jaar geleden begon zijn carrière aan Tilburg University, maar nu is het afscheid definitief. Hoogleraar Ernst Hirsch Ballin houdt vrijdag in de aula van het Cobbenhagengebouw zijn afscheidsrede. Voorafgaand wordt een symposium gehouden, met een drietal hoofdthema’s uit zijn werk.

Beeld: Maurits Vink

Kan het internationale recht vrede dichterbij brengen? Die vraag is, met de oorlog in Oekraïne, actueler dan ooit. Tijdens zijn afscheidsrede Vrede en recht gaat Ernst Hirsch Ballin vrijdagmiddag uitgebreid op dit vraagstuk in.

Met Hirsch Ballin neemt Tilburg University afscheid van een grootheid. De prominente CDA’er begon zijn carrière aan Tilburg University in 1981 als hoogleraar staats- en bestuursrecht. Later doceerde hij onder meer Nederlands en Europees recht. Mensenrechten speelden altijd een belangrijke rol in het werk van Hirsch Ballin.

Ook buiten de universiteitsmuren liet Hirsch Ballin zich gelden. Zo was hij minister van Justitie in kabinet Lubbers III en minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in 2010. Ook was hij onder andere onderdeel van de Adviesraad Internationale Vraagstukken en de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid.

Symposium

Voordat Hirsch Ballin zijn afscheidsrede uitspreekt en officieel met emeritaat gaat, houdt Tilburg Law School eerst een afscheidssymposium. Drie hoofdthema’s uit zijn werk staan daarbij centraal: de methoden van rechtswetenschappelijk onderzoek mede in relatie tot mensenrechten en constitutionalisme; de ruimte voor rechtsvorming in een meerlagige rechtsorde, en constitutionele verhoudingen en het gebruik van AI en algoritmische besluitvorming.

Het symposium en de afscheidsrede van Hirsch Ballin maken onderdeel uit van een staatsrechtelijke tweedaagse aan Tilburg University. Op de eerste dag hiervan, donderdag 12 mei, vindt de jaarlijkse staatsconferentie plaats van de Staatsrechtkring. Het thema van de conferentie is ‘Rechtsvorming in een hypercomplexe samenleving’.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.