Wat is er in juni te doen op de campus? Drie tips

Er gebeurt meer op de Tilburgse campus dan je kan bijhouden. Wat wil je niet missen, waar moet je bij zijn? Univers heeft iedere maand drie tips voor je. Met deze keer: een toneelstuk over wetenschappelijke integriteit, de Dies Natalis en een filmfestival in Den Bosch.

1. Wetenschap en integriteit

Een hoogleraar die onderzoeksresultaten uit zijn duim zuigt of een familiebedrijf inhuurt voor de begeleiding van promovendi. Tilburg University kan er helaas over meepraten: wetenschappers handelen niet altijd integer. Er liggen verleidingen op de loer en situaties zijn vaak ingewikkeld. Beoordeel je de studie van een concurrent eerlijk of ga je voor een persoonlijke afrekening? Vermeld je iemand die je niet eens kent als co-auteur omdat je promotor dat wil? Vragen te over. In het toneelstuk ‘Gewetenschap’ geeft het Acteursgenootschap kleur aan het grijze gebied van de wetenschapsbeoefening.

Dinsdag 7 juni, 16.00u in de aula

Introductie door vice-rector Jantine Schuit

2. Dies Natalis

Het is ieder jaar een feestje: de Dies Natalis, oftewel de geboortedag van de universiteit. Door corona moest het verzet worden, maar Tilburg University viert nu dan eindelijk haar 94e verjaardag. De universiteit blikt terug, op vijftig jaar psychologisch onderzoek en onderwijs, maar ook vooruit. Wat verandert er in de samenleving, waar gaat het naartoe en wat moet de academische gemeenschap daarmee?

Donderdag 16 juni, 16.00u in de aula

Met onder meer: voormalig Rijksbouwmeester Floris Alkemade

3. Filmfestival JADS

Data. Als je het aan een datawetenschapper vraagt draait alles erom. Waar het nog wel eens aan ontbreekt is een kritische reflectie op die informatiebergen. Wat is de betekenis ervan voor de democratie? Wordt die bijvoorbeeld inclusiever, of ligt daar juist een uitdaging? Bij Jheronimus Academy of Data Science (JADS) buigen ze zich over deze vragen, getuige het International Data Science Film Festival dat neerstrijkt op de Bossche campus. Voor wie niet alleen goede films wil zien, zoals Interstellar, maar er ook over in discussie wil gaan.

Donderdag 30 juni, 18.00u bij JADS Mariënburg, Den Bosch

Met onder meer: Willem-Jan van den Heuvel en Eric Postma

Actuele informatie over bijvoorbeeld registratie, livestreams of wijzigingen, vind je op de pagina’s van de evenementen.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.