Manon van Scheppingen: ‘Ik ben niet echt iemand van carrière en tienjarenplannen’

Manon van Scheppingen: ‘Ik ben niet echt iemand van carrière en tienjarenplannen’

Nachtmerries, dagdromen en onvervulde wensen: in de rubriek ’13 vragen aan’ laten studenten en wetenschappers zichzelf van een andere kant zien. Deze keer: ontwikkelingspsychologe Manon van Scheppingen. Zij kreeg als veelbelovende onderzoekster een Veni-beurs van 280 duizend euro voor onderzoek naar persoonlijkheidsontwikkeling in de jongvolwassenheid.

Beeld: Jack Tummers

1. Als je wetenschapper zou zijn in een ander vakgebied, wat zou dat dan zijn?

“Wat ik wel een beetje mis bij onderzoek is de praktische kant. Mijn onderzoek gaat over hoe persoonlijkheid zich ontwikkelt. Heel theoretisch. Als je dat vergelijkt met de medische wetenschap… Daarbij kijk je naar toepassingen, dat is heel nuttig voor mensen. Maar dat wil niet zeggen dat ik eigenlijk medicijnen had willen studeren.”

2. Wat is je grootste bron van jaloezie?

“Van nature ben ik niet een heel jaloers persoon. Maar mensen die zich niet zo druk maken en goed weten hoe ze van het leven kunnen genieten, daar kijk ik wel eens jaloers naar. Dat zou ik ook willen. Ik word er wel beter in, naarmate ik ouder word.”

3. Welk boek zou je iedereen aanraden?

De uitvinder van de natuur van Andrea Wulff, dat is een boek over de Duitse ontdekkingsreiziger en wetenschapper Alexander von Humboldt. Het is een biografie over zijn ontdekkingsreizen en de ontwikkeling van zijn wetenschap, maar ook zijn persoonlijke ontwikkeling. Dat maakt het heel interessant voor wetenschappers. Ik lees normaal vooral romans, maar dit boek leest als een roman.”

4. Wat zou algemene kennis moeten zijn?

“Iets uit mijn eigen onderzoek. Veel mensen denken dat als je volwassen bent, je persoonlijkheid ook helemaal ontwikkeld is. Zo zit het niet, die ontwikkeling staat niet ineens stil. Dat kun je bijvoorbeeld zien bij ouderen die gezondheidsproblemen krijgen, dat heeft vaak gevolgen voor de persoonlijkheid.”

5. Je hebt een onverwachte vrije middag, wat ga je doen?

“Suppen. Ik woon in een klein dorpje naast een meer, dan ga ik met mijn paddle board het water op. Heel ontspannend. Je bent dan tussen de vogels en de vissen. Het is een beetje wandelen op het water, zeg ik wel eens. Tijdens de lockdown ben ik daarmee begonnen. Ik woon naast de Vinkeveense plassen. Zelf heb ik geen boot, en dit is laagdrempeliger. Met een board kun je meteen hup het water op.”

6. Wat weten maar weinig mensen over jou?

“Ik speelde vroeger hoorn. Dat heb ik best wel lang gedaan, van mijn elfde tot begin twintig. Ik zat ook in een orkest. Een soort fanfare, maar we bleven wel zitten. Uiteindelijk ben ik daar mee gestopt, want ik zat daar met veel oudere mensen. Daar had ik toch niet zo veel aansluiting mee. Het muziek maken mis ik soms wel. Ik zing nog wel veel. Met mijn vriend, hij drumt en speelt gitaar, en in de auto tijdens de hele reis naar Tilburg.”

7. Je huis staat in brand en je kunt maar één bezitting redden. Wat neem je mee?

“Mijn kat. Al denk ik niet dat mijn kat het er mee eens is dat ik haar mijn bezit zou noemen. Ik moet wel zeggen dat onze band sterker is geworden door het thuiszitten in de coronatijd. Ik merk echt dat ze eraan gewend is geraakt dat ik er altijd ben.”

8. Wie is je grote voorbeeld en waarom?

“Daar heb ik geen goed antwoord op, ik heb niet echt grote voorbeelden. Wel zie ik soms dingen bij mensen die ik wil overnemen. Zoals een collega die een heel goede balans heeft tussen werk en privé, door bijvoorbeeld ’s avonds geen mail meer te lezen. Of mijn moeder. Na haar pensioen is ze vrijwilligerswerk gaan doen in een hospice. Het lijkt me heel mooi om zoiets te doen en daar voldoening uit te halen.”

9. Wat zou je eigenlijk meer moeten doen?

“’Nee’ zeggen. Ik ben heel enthousiast en ik wil overal wel aan meedoen. Maar als je te veel op je neemt, loop je het risico dat je half werk gaat leveren. Naast werk heb ik een groot netwerk met vrienden, daardoor lopen de weekenden snel vol. Daarom zou ik ook eens wat vaker nee moeten zeggen. Ik wil wel eens een vrij weekend, ik hou nu te weinig tijd over om te suppen.”

10. Wat doe je tijdens de vakantie?

“Het liefst een combinatie van natuur en steden. Bijvoorbeeld kamperen in Frankrijk in combinatie met een stedentrip. Deze zomer gaan we naar Noorwegen, eigenlijk een nieuw avontuur. Scandinavië is zo dichtbij, maar ik heb er nog weinig van gezien.”

11. Beyoncé of Bach?

“Als dat de keus is kies ik voor Beyoncé. Al heb ik Bach wel veel op mijn hoorn gespeeld. Maar mijn eigen smaak is anders. Crowded House of INXS. Nummers die tweestemmig kunnen, vind ik leuk. Bijvoorbeeld Billy Joel, John Mayer en Crowded House, die zing ik mee. En laatst was ik op het festival Best Kept Secret, daar heb ik Metronomy ontdekt, die kende ik nog niet.”

12. Onderwijs of onderzoek?

“Dan kies ik voor onderzoek. Wat ik naast dat onderzoek wel zou willen doen, is het begeleiden van PhD-studenten.”

13. Nooit meer werken of nooit meer vakantie?

“Dan denk ik toch nooit meer werken. Wat is het belangrijkste in het leven? Voor mij toch vrienden en familie.  Ik ben niet echt iemand van carrière en tienjarenplannen. Wat dat betreft zou ik het liefste alle structuren van de universiteit los willen laten, maar nog wel verder gaan als wetenschapper.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.