Schandaal rond corps gemist? Hier ging het om

Er klonken grove woorden tijdens een lustrumfeest voor de mannen van het Amsterdamse corps. Het zorgde voor ophef deze zomer. Een samenvatting voor wie het heeft gemist.

Sociëteit van het Amsterdamsch Studenten Corps / Amsterdamsche Vrouwelijke Studenten Vereeniging aan de Warmoesstraat. Beeld: Wikimedia Commons / Markbenecke.

Sommige studentenverenigingen, zoals het Amsterdamse corps, komen weleens in het nieuws door wangedrag van de leden. De vereniging werkt aan een cultuurverandering, maar die lijkt niet bepaald gelukt. Prinses Amalia wordt voorlopig geen lid.

Wanneer begon de ophef?

Er lekte een filmpje uit met een toespraak voor de mannelijke leden van het corps, waarin de spreker (samen met zijn publiek) vrouwen voor hoeren uitmaakte. Al snel kwamen meer uitspraken naar buiten. Vrouwen zouden “sperma-emmers” zijn en mannen zouden de nek van vrouwen breken “om hun lul erin te steken”.

Wie zegt nu zoiets?

Ze waren in functie. Een van hen zat in het bestuur van de vereniging, de senaat. Een ander zat in de commissie voor de ontgroening van nieuwe leden tijdens de kennismakingstijd.

Wat vinden de vrouwelijke leden ervan?

Die zijn boos. Bijna driehonderd van hen hebben een brief geschreven omdat ze zich binnen de vereniging niet meer veilig voelen. “Wij zijn klaar met dit seksisme”, schrijven ze.

Heeft het gevolgen binnen het corps?

De rector van de senaat, Heleen Vos, is opgestapt. Ze spreekt van een crisis binnen de vereniging. Ze wil niet langer de verantwoordelijkheid nemen voor incidenten “die mijn persoonlijke grens te boven gaan”. De sprekers hebben hun functies binnen de vereniging neergelegd.

Werkte het Amsterdamse corps niet aan een cultuurverandering?

Ja, want de vereniging kwam eerder in het nieuws vanwege vernedering en mishandeling van aspirant-leden. De vereniging verloor de bestuursbeurzen die de twee Amsterdamse universiteiten en de Hogeschool van Amsterdam normaal gesproken beschikbaar stellen. Die beurzen krijgen ze dit jaar niet terug.

Bemoeit de politiek zich ermee?

Burgemeester Halsema van Amsterdam laat onderzoeken of ze iets kan doen. De sociëteit kan bijvoorbeeld tijdelijk haar exploitatievergunning verliezen.

En het Openbaar ministerie?

Nee, de sprekers worden niet strafrechtelijk vervolgd. Er is namelijk geen aangifte gedaan. Bovendien heeft het corps een eigen tuchtsysteem, en dat weegt kennelijk ook mee.

Krijgt het corps wel nieuwe leden?

Volgens de Volkskrant loopt het storm. Ook veel meisjes willen lid worden. “Het lijkt me echt geweldig”, zei een van hen tegen de verslaggever. Maar prinses Amalia stond niet in de rij. Ze gaat vanaf september studeren in Amsterdam, maar heeft inderdaad besloten om nu geen lid te worden van het corps. Dat leek ze eerder wel van plan.

Was het gewoon een grapje van die mannen?

De ophef toont aan dat zulke grappen niet ‘gewoon’ zijn. Niet buiten het corps, in elk geval. De Vereniging van Reünisten (oud-leden) baalt er ook van. En ook binnen het corps willen allerlei leden dat de mores veranderen.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.