Werk voor mij, dan betaal ik je collegegeld

Personeelstekort, ook in de horeca hebben ze daar last van. Maar vervelend of niet, je kunt er wel heel creatief van worden. Zo werd de Tilburgse arbeidsmarktprof Ton Wilthagen er spontaan een liedjesschrijver van. En Gronings restaurant Het Zusje van André Dokter bedacht een eigen wijze om studenten naar hun zaak te lokken: kom bij ons werken en we betalen je salaris en je collegegeld.

Beeld: Gerd Altmann/Pixabay

‘Er is krapte snapte,’ schreef en zong Wilthagen samen met Tilburgse muzikanten en wethouders. In Groningen doen ze dat. Hoeveel vacatures er ook zijn, elk nieuw collegejaar brengt duizenden nieuwe studenten naar de stad. Een ideaal moment om ze binnen te lokken voor een jaarcontract met een collegegeldbonus. “Je kan tegen de tijd gaan schoppen, of je kan met de tijd meegaan”, filosofeert Peter Havinga, bedrijfsleider restaurant Het Zusje van André Dokter in het Groningse universiteitsblad Ukrant.

En dat meegaan met de tijd was niet zonder resultaat: binnen vier dagen waren er 52 sollicitaties binnen voor vijf openstaande banen. Wat ze vooral zoeken zijn leuke en spontane mensen, legt Havinga aan Ukrant uit, “maar nu het zo succesvol is, kunnen we natuurlijk wel echt kijken wie er goed bij ons past.”

De vijf nieuwe Zusje-krachten kunnen een jaarcontract van 12 uur per week, salaris en een bonus verwachten. Havinga: “Elke maand krijgen ze 166 euro extra en zo verdienen ze met terugwerkende kracht hun collegegeld”.  Al klopt bij het huidige collegegeld van 2209 euro dat laatste vooral als er ook een dertiende maand bijzit.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.