Miljoenennota: een goed verhaal in tijden van economische oorlog

Miljoenennota: een goed verhaal in tijden van economische oorlog

Econoom Johan Graafland windt er geen doekjes om. “Economisch gezien zijn we eigenlijk in oorlog met Rusland. En we steunen Oekraïne.” En daar horen offers bij, dus zullen we allemaal een beetje ons verlies moeten nemen.

Graafland, hoogleraar Economie, Onderneming en Ethiek, bekeek de troonrede van dinsdag 20 september. Een goed verhaal, vindt hij, ondanks de kritiek die hij ook deelt met anderen. De overheid doet er goed aan om in te grijpen in de energiemarkt, denkt de hoogleraar die verbonden is aan TISEM. Dat is hard nodig, en daar is ook ruimte voor in de begroting.

De ingreep is in balans, vindt Graafland, want de laagste inkomens worden daarmee ontzien en tegelijkertijd neemt het de prikkel niet weg om te blijven investeren in de energietransitie. Want noem het een ‘blessing in disguise’, de energiecrisis heeft ons allemaal in beweging gebracht om toch zuiniger om te gaan met energie.  

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.