Energierekening Tilburg University: volgend jaar 6,5 miljoen extra

Energierekening Tilburg University: volgend jaar 6,5 miljoen extra

De energiecrisis raakt ook Tilburg University. Een hogere energierekening valt niet te vermijden: volgend jaar verwacht de universiteit 6,5 miljoen euro aan extra kosten. Het College van Bestuur kijkt naar opties om te besparen.

De Nederlandse universiteiten verwachten een stijging in de energiekosten van honderden miljoenen. Tilburg University heeft van alle universiteiten de laagste energiekosten, met een uitgave van slechts 2,1 miljoen euro in 2021. Dat is goed nieuws, maar ook de Tilburgse universiteit ontkomt niet aan hogere rekeningen voor energie.

Omdat de elektriciteitsprijzen voor 2022 al langer zijn vastgezet, is de kostenstijging voor Tilburg University dit jaar nog beperkt. Alleen voor gas en warmte gelden variabele tarieven, waardoor er voor ongeveer 1,5 miljoen aan extra kosten worden verwacht.

Voor 2023 ziet het plaatje er heel anders uit. Dan moet de universiteit ook nog elektriciteit inkopen, waardoor er rekening wordt gehouden met circa 6,5 miljoen aan extra kosten.

Temperatuur omlaag

Om te besparen, gaat de thermostaat met 1 graad omlaag. Dat komt neer op 19 graden voor de winterperiode. In de zomer wordt er ook 1 graad minder gekoeld. Voor de korte termijn denkt de universiteit nog na over meer passende maatregelen. Volgens de woordvoerder liggen alle opties open, zolang deze niet ten koste gaan van de kwaliteit van onderwijs en onderzoek, of ten koste van de student.

In oktober bespreekt het College van Bestuur een eerste voorstel.  Gebouwen eerder sluiten en studenten ’s avonds meer concentreren in nog maar enkele studiegebouwen behoren tot de mogelijkheden.

Energieneutraal

Op de lange termijn wil Tilburg University allerlei besparende maatregelen doorvoeren, zodat de universiteit in 2040 energieneutraal is. Hiervoor heeft de universiteit het Energie Efficiëntie Plan opgesteld.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.