Energiekosten stijgen, ook voor de universiteiten

De energierekening van universiteiten kan zomaar met enkele honderden miljoenen stijgen. Klein lichtpuntje: Tilburg University heeft de laagste energiekosten van alle universiteiten.

Beeld: brizmaker / Shutterstock

Net als iedereen heeft het hoger onderwijs last van de hogere energiekosten. Het gaat om grote bedragen. In 2021 besteedden de universiteiten samen al bijna 100 miljoen euro aan water en energie, blijkt uit de jaarverslagen.

Van alle universiteiten betaalde Utrecht het meest: 16 miljoen euro. De tarieven staan dit jaar nog vast, laat een woordvoerder weten, maar voor volgend jaar houdt de universiteit rekening met een verdrievoudiging van de kosten naar 48 miljoen euro.

De Universiteit Maastricht verwacht eveneens hogere tarieven, nu de instelling weg moet bij de Russische energieleverancier Gazprom. De rekening gaat stijgen met 5 à 8 miljoen euro, voorspelde collegevoorzitter Rianne Letschert op Radio 1. De gebouwen gaan waarschijnlijk eerder dicht om stookkosten te drukken en voortaan is het de hele winter ‘warmetruiendag’.

Klap van 200 miljoen

De Universiteit Twente zit met hetzelfde probleem. Ook die zegde het contract met Gazprom op en moet nu ergens anders energie inkopen. Het gaat inderdaad om miljoenen euro’s, bevestigt een woordvoerder aan RTV Oost.

Met slechts 2,10 miljoen euro had Tilburg University in 2021 veruit de laagste energiekosten van alle universteiten. Dat is natuurlijk mooi, maar ook voor deze universiteit is de toekomst onzeker als het om energie gaat.

Als de totale energierekening drie keer zo hoog wordt, dan moeten de universiteiten een klap van 200 miljoen euro opvangen. Gas en licht zouden een flinke hap nemen uit het extra geld dat het kabinet voor het hoger onderwijs en onderzoek heeft uitgetrokken.

UniversiteitenEnergie en water in 2021
Universiteit Utrecht16,08
Vrije Universiteit Amsterdam12,94
TU Delft12,89
Rijksuniversiteit Groningen9,06
Universiteit van Amsterdam8,00
Universiteit Leiden7,00
Erasmus Universiteit Rotterdam6,90
Radboud Universiteit Nijmegen5,75
Universiteit Twente5,00
TU Eindhoven4,50
Universiteit Maastricht4,40
Wageningen Universiteit4,17
Tilburg University2,10
Totaal98,79
© HOP. Bron: jaarverslagen universiteiten 2021. In miljoenen euro’s

Reactie Ministerie van OCW

Het ministerie van OCW is in gesprek met het hoger onderwijs, laat de woordvoerder van minister Dijkgraaf desgevraagd weten. Met de jaarlijkse loon- en prijsbijstellingen en de verlaagde energiebelasting kunnen instellingen de prijsstijgingen “in elk geval gedeeltelijk dekken”.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.