Naar de film op de campus: Open Air Cinema groot succes

Naar de film op de campus: Open Air Cinema groot succes

Het is weer eens wat anders dan colleges volgen. Studenten, medewerkers en andere belangstellenden konden in de maand september elke dinsdagavond genieten van een film in de openlucht. Jammer genoeg waren de weergoden het Open Air Cinema evenement niet altijd gunstig gezind.

Tilburg University Studium Generale Open Air Cinema on campus. Image: Studium Generale

Vanwege het slechte weer werden de tweede en de laatste filmvertoning verplaatst naar de Aula. Op zich best jammer. Want de sfeer van het kijken in de buitenlucht ontbrak natuurlijk in zo’n grote zaal en ook de popcorn en andere filmversnaperingen moesten buiten blijven. Alleen flesjes water waren toegestaan in de Aula van het Cobbenhagengebouw. Toch mocht dat de pret – en de opkomst- niet drukken.

“Het was best fris vorige week”

Ondanks het weer waren de films erg in trek bij een breed publiek. “We zijn hartstikke tevreden. Vorige week hadden we wel zo’n vijfhonderd man buiten op het veld en dan kun je wel spreken van een succes”, beaamt Has Klerx van Studium Generale: “En het was best fris vorige week,” voegt hij er lachend aan toe. En ook deze avond liet het publiek zich niet weerhouden.

De vertoningen begonnen op dinsdag 6 september met de film ‘Ex Machina’, gevolgd door ‘The Worst Person in the World’ en ‘The Imitation Game’. Het evenement werd dinsdag 27 september afgesloten met ‘Captain Fantastic’. Viggo Mortensen, bekend van zijn rol als Aragorn in de beroemde Lord of The Rings trilogie, speelt daarin de rol van een vader die met zijn kinderen afgezonderd leeft in een afgelegen woud, maar die niet kan voorkomen dat de buitenwereld binnendringt in hun geïsoleerde bestaan.

“Ik heb deze film al een keer of zes gezien”

“Ik heb deze film al een keer of zes gezien,” zegt een bezoeker. “Het is één van mijn favoriete films. Hij zet je aan het denken over onze huidige samenleving.” De bezoekers komen overigens niet alleen voor de films, ook de sfeer van het samen kijken lokt veel mensen ‘s avonds nog naar de campus. “Wij zijn gewoon buurtbewoners,” zegt een opgewekt koppel. “Dit is al onze vierde film en jammer genoeg is het binnen, maar we snappen het wel, hoor. We komen toch wel omdat het zo gezellig is om samen te kijken.”

Geen blockbusters

Studium Generale koos er bewust voor om geen blockbusters op te nemen in het programma: “Wij willen graag films programmeren waar je een beetje over na moet denken, waarin je jezelf kunt herkennen en waarin je nieuwsgierigheid geprikkeld wordt,” aldus Klerx. “Dus niet dat massale geweld en geen makkelijk entertainment.”

Het evenement is dus voor herhaling vatbaar, al denken de organisatoren erover om de vertoningen volgend jaar een of twee weken te vervroegen, dus vanaf eind augustus. Zodat de kans op mooi nazomerweer wat groter is en alle films gewoon buiten in de open lucht kunnen worden vertoond.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.