Moeten we ons schrap zetten voor een nieuwe recessie?

De inflatie blijft hoog en dat heeft gevolgen voor de economische groei. Moeten we bang zijn voor een recessie? Hoogleraar Harald Benink: “Oppassen dat we niet in een loon-prijsspiraal terecht komen.”

We gaan een economisch somber jaar tegemoet, als we de voorspellingen van het IMF mogen geloven. De inflatie blijft ook de komende tijd hardnekkig hoog en tegelijkertijd neemt de groei van de economie in 2023 fors af, voorziet het Internationaal Monetair Fonds. En dat komt onder andere (of vooral) door de hoge brandstofprijzen. In augustus stegen de inkoopprijzen van gas op de internationale markten naar recordhoogten.

Nu draait de economische motor nog en zijn veel bedrijven op zoek naar personeel, maar de loonkosten stijgen omdat werknemers een hoger loon eisen. En de overheid probeert de koopkracht enigszins op peil te houden met een compensatie voor de huizenhoge prijzen voor gas en elektriciteit. Maar dat kan de overheid niet jaren volhouden. Moeten we ons schrap gaan zetten voor een nieuwe recessie, of zelfs een economische crisis? We vroegen het hoogleraar Harald Benink.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.