Dit doe je in november op de campus. Drie tips

Er gebeurt meer op en rondom de Tilburgse campus dan je kan bijhouden. Wat wil je niet missen, waar moet je bij zijn? Univers heeft iedere maand drie tips voor je. Met deze keer: psychische klachten op de werkvloer, bewijs in een strafzaak en schaken tegen de kampioen.

Schaakkampioen Max Warmerdam aan zet. Beeld: Frans Peeters / Flickr

1. Psychische klachten op de werkvloer

Hoe het gaat? Goed hoor. Ook als het anders zit, doen we vaak alsof alles oké is. Zeker op de werkvloer. Want hoe vertel je aan je baas of collega’s dat je depressieve gevoelens hebt, of last hebt van stemmingswisselingen? Het zou je reputatie kunnen beschadigen en misschien staat zelfs je baan op het spel. Anderzijds breekt het je mogelijk juist op als je niets zegt. Wat te doen, en waarom zwijgen we eigenlijk over psychische klachten, terwijl bijvoorbeeld astma goed bespreekbaar is? Tijdens dit panel kan je in gesprek gaan met experts over het stigma rondom psychische klachten en wat eraan te doen is.

Donderdag 3 november om 19.00u in het Dante-gebouw (DZ 1)

Met onder meer: universitair docenten Thorsten Ehrle en Roos Sleegers

2. Het bewijs in een strafzaak

Er is geen rechtsgebied dat zo tot de verbeelding spreekt als het strafrecht. Iedere dag weer moeten strafrechters bepalen of een verdachte een strafbaar feit heeft begaan. Dat lijkt soms kinderlijk eenvoudig, maar schijn bedriegt. Hoe stelt een rechter vast wat er is gebeurd, als het bewijs afwezig is of dubbelzinnig? Kan een rechter DNA-bewijs op waarde schatten en welke rol speelt het onderbuikgevoel bij lastige zaken? Het zijn vragen waar bewijsrechtexperts in het Science Café dieper op ingaan.

Donderdag 17 november om 20.00u in Paradox

Met: bewijsrechtexperts Tessa van der Rijst (VU) en Lonneke Stevens (VU)

3. Schaken tegen de kampioen

Het is weinig mensen gegeven om het op te nemen tegen een kampioen. Behalve dan studenten en medewerkers van Tilburg University die graag een potje schaken. Economiestudent Max Warmerdam won vorig jaar het Nederlands kampioenschap schaken. Deze maand geeft hij, voor de 95e verjaardag van de universiteit, een demonstratie simultaanschaken. Tegenstanders worden nog gezocht en kunnen zich aanmelden.

Vrijdag 18 november om 15.00u. Locatie wordt nog bekendgemaakt

Met: Nederlands kampioen schaken Max Warmerdam

Actuele informatie over bijvoorbeeld registratie, livestreams of wijzigingen, vind je op de pagina’s van de evenementen.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.