Tilburg University kleurt oranje: niet vanwege het WK maar om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen

Tilburg University kleurt oranje: niet vanwege het WK maar om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen

Verschillende gebouwen van Tilburg University kleuren de komende tijd oranje. Dat heeft niets met het WK-voetbal te maken: Tilburg University ondersteunt hiermee Orange the World, een wereldwijde campagne tegen vrouwengeweld. Daarnaast kondigt de universiteit in een online statement maatregelen aan voor een veilige leer- en werkomgeving.

De campus kleurt oranje. Beeld: Tilburg University

De campagne tegen vrouwengeweld vindt ieder jaar plaats van 25 november, Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, tot 10 december, Internationale Mensenrechtendag. De dagen daartussen zijn de zestien dagen van actie. Wereldwijd worden in meer dan honderd landen gebouwen of andere objecten oranje uitgelicht. Ook in Tilburg kleuren verschillende gebouwen van Tilburg University en andere organisaties de stad oranje, om zo te laten zien dat zij de wereldwijde campagne tegen vrouwengeweld ondersteunen.

Maatregelen

Daarnaast geeft Tilburg University in een online statement aan, dat zij naar een veilige leer- en werkomgeving streeft: “In onze nieuwe visie op sociale veiligheid maken we duidelijk dat we ongewenst en grensoverschrijdend gedrag niet tolereren. Niet tegen vrouwen, niet tegen iemand. Wat je afkomst, opleiding, geslacht, leeftijd of functie ook is: Tilburg University vindt het belangrijk dat je erkend en gewaardeerd wordt. Dat je jezelf kunt zijn en je vrij voelt om je te ontwikkelen op jouw manier. Voor ons zijn dit de randvoorwaarden om goede kwaliteit van onderwijs en onderzoek te kunnen garanderen.”

Om ongewenst en grensoverschrijdend gedrag uit de wereld te helpen, neemt de universiteit de komende jaren een aantal maatregelen die een veilige leer- en werkomgeving moeten creëren: “We updaten onze gedragsregels, bouwen aan een goed vindbaar netwerk van professionals voor hulp en ondersteuning en investeren in samenwerking en verantwoord leiderschap. Ook gaan we aan de slag om onze studenten en medewerkers beter met elkaar te laten praten over gewenst en ongewenst gedrag. Ontstaat er toch een gevoel van onveiligheid? Dan ondernemen we actie, zodat we vroegtijdig kunnen bijsturen”, schrijft de universiteit in haar statement.

Schokkende cijfers

Dat deze campagne en maatregelen nodig zijn, blijkt wel uit cijfers op de website van Orange the World: wereldwijd sterven er 137 vrouwen per dag aan geweld van een familielid, partner of ex-partner. In Nederland sterft er elke acht dagen één vrouw door geweld. Daarnaast heeft mondiaal een op de drie vrouwen fysiek en/of seksueel geweld ervaren: in Nederland is dat bijna een op de vier vrouwen.

Ook in Nederland kwamen – in navolging van de #metoo onthullingen in de Verenigde Staten – verschillende grensoverschrijdende situaties aan het licht: zoals beschuldigingen van intimidatie, aanranding en verkrachting bij The Voice of Holland, dickpicks van oud-Ajaxbestuurder Marc Overmars en seksistische grappen en kreten van Johan Derksen en leden van het Amsterdamsch Studenten Corps. Ook de academische wereld is deze dans niet ontsprongen: hoogleraren in Leiden en Leuven werden onlangs nog beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag tegen vrouwelijke studenten en collega’s.

Op 30 november organiseert Cinecitta een bijeenkomst over geweld tegen vrouwen, hulp na seksueel misbruik en de rol van mannen en jongens. Ook wordt er een sneak preview van de documentaire ‘Belaagd’ getoond en kunnen bezoekers met ervaringsdeskundigen in gesprek gaan. Stichting Stop Straatintimidatie is aanwezig met een VR-bril zodat bezoekers kunnen ervaren wat straatintimidatie is. Aanmelden kan via het e-mailadres inclusie@tilburg.nl.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.