Tilburgs echtpaar wil met couch surf-initiatief dakloze internationals helpen

Tilburgs echtpaar wil met couch surf-initiatief dakloze internationals helpen

Een kamer, een studio, een appartement om te delen. Studeren in Tilburg is leuk, maar er ook wonen natuurlijk nog veel leuker. En soms zelfs hoogstnoodzakelijk. Zeker voor internationale studenten. Door een kamertekort en ‘Dutch only’ grijpen velen van hen nog elk jaar mis. Een Tilburgs echtpaar wil daar, met hulp van fractie SAM, iets aan doen. En dat iets is ondertussen ‘een beetje uit de hand gelopen’.

Initiatiefneemster Julie Venturi Van Gerven en SAM-bestuurslid Mechteld Castel. Beeld: Jack Tummers

Het begin van het collegejaar brengt elk jaar duizenden nieuwe studenten naar Tilburg. Voor veel van hen is het een hele opgave om woonruimte te vinden. Vooral voor internationals kan dat vervelend uitpakken. Slechts een enkeling is in staat om vanuit het geboorteland naar Tilburg te pendelen. Al die anderen zonder woonruimte logeren op de bank bij vrienden, zoeken een kamer in een hotel of zetten een tent op in het Spoorpark.

De Braziliaanse Julie Venturi en haar echtgenoot Marvin van Gerven konden dit terugkerende probleem niet langer aanzien. Toen Julie jaren geleden zelf in Tilburg kwam studeren had ook zij al moeite met het vinden van een huis. Samen met haar man Marvin heeft ze nu het initiatief Student housing in Tilburg in het leven geroepen. Het is een platform dat mensen die tijdelijk onderdak willen bieden matcht met dakloze studenten.

Uit de hand gelopen

Julie: “Het is een beetje uit de hand gelopen. Het begon met het idee: we kunnen best wel iemand helpen. We hebben een vrije kamer over in huis en die kunnen we verhuren. In 2018 trok de eerste huurder erin. We dachten toen nog dat het tijdelijk zou zijn, maar het is een vast iets geworden.

“Zo raakten we erbij betrokken. Marvin ging daarna facebookgroepen voor internationale kamerzoekers modereren, vooral om scammers eruit te halen. Eerst Furnished Rental Rooms for International Students and Expats in Tilburg, en later ook Students looking for a room in Tilburg / Homeless students Tilburg. Zo ontdekten we hoeveel studenten er daadwerkelijk dakloos zijn in Tilburg. Het probleem is zoveel groter dan we dachten.”

Een idee en goede intenties

In tegenstelling tot Hospi Housing, dat bemiddelt bij de verhuur van een kamer in huis, richt het initiatief van Julie en Marvin zich meer op tijdelijke opvang. Voor een afgesproken periode van dagen, weken of maanden. Geen huur, maar een eventuele vergoeding kan wel. Julie: “Voor permanente huisvesting zijn andere opties, wij willen alleen tijdelijk helpen. Mensen aansporen om goodwill te tonen. We begonnen gewoon met een idee en goede intenties en de hoop dat we hosts konden vinden.”

De bijbehorende site was, dankzij de studie en skills van Julie, zo gebouwd. Maar voor echte groei was hulp vanuit de universiteit nodig. Zo kwamen ze terecht bij studentenfractie SAM.

“Julie en Marvin namen via Facebook contact met ons op, vertelt SAM-bestuurslid Mechteld Castel. “We hebben koffie met ze gedronken en gekeken wat we voor elkaar kunnen betekenen. Zo hebben we een samenwerking opgezet. Zij hebben de site gemaakt, verzamelen hosts en dakloze studenten en maken de match. Wij helpen ze met het legale gedeelte, dat is nu zo goed als rond. Verder zorgen we voor promotie en leggen contact met verenigingen. We hebben ook de universiteit gecontacteerd.”

De site is inmiddels online en de zoektocht naar opvangadressen begonnen. Hoewel er alweer een nieuwe lading internationale studenten klaarstaat om aan een een studie in Tilburg te beginnen, hopen de initiatiefnemers vooral in september een vliegende start te kunnen maken. Mechteld: “Dakloze studenten zijn wel te vinden. Waar het vooral om gaat is het vinden van hosts die tijdelijk hun huis willen delen. Het gaat om periodes van maximaal vier maanden, maar korter kan dus ook.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.