#15 Juliëtte Schaafsma: ‘Wetenschappers doen het werk, uitgevers gaan er met het geld vandoor’

#15 Juliëtte Schaafsma: ‘Wetenschappers doen het werk, uitgevers gaan er met het geld vandoor’

Juliëtte Schaafsma. Beeld: Jack Tummers

Uitgevers als Elsevier zijn groot geworden over de rug van universiteiten, ziet hoogleraar Cultures in Interaction Juliëtte Schaafsma. Wetenschappers doen onderzoek, schrijven artikelen en controleren het werk van collega’s. En dan moeten ze vaak ook nog betalen om te mogen publiceren in wetenschappelijke tijdschriften.

Daar houdt het niet op. Ook het surfgedrag van onderzoekers, hun interesses en een berg aan andere gegevens belandt rechtstreeks in de schoot van commerciële uitgevers. ‘Pas nou op’, zegt Schaafsma in deze aflevering van Univers Audio tegen universiteiten: ‘En neem het wetenschapsbedrijf in eigen hand.’

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.