Gebouwen Tilburg University vanaf volgende week eerder dicht

Gebouwen Tilburg University vanaf volgende week eerder dicht

Vanaf 30 januari sluiten de meeste gebouwen op de campus van Tilburg University om 19.00 uur. Door de openingstijden te verkorten, hoopt de universiteit het energieverbruik en de energielasten terug te dringen. Directeur Facility Services Paul Hoeijmans legt uit: “De universiteit verbruikt veel energie en wil haar CO2-footprint de komende jaren stevig verlagen.”

Beeld: Jack Tummers

De universiteit streeft ernaar haar negatieve impact op het milieu te beperken en actief bij te dragen aan oplossingen. Volgens Paul Hoeijmans, directeur Facility Services, sluit het verkorten van de openingstijden aan bij deze doelstelling: “De universiteit verbruikt veel energie en wil haar CO2-footprint de komende jaren stevig verlagen. Daarnaast zijn, net als voor veel huishoudens, de energiekosten voor de universiteit ook fors gestegen”.

Met verschillende maatregelen probeert de universiteit de lasten te verminderen: “Zo staat de verwarming in de winter in alle gebouwen een graadje lager en in de zomer laten we de airco een graadje minder koelen”, legt Hoeijmans uit.

Daarnaast ziet de universiteit dat een behoorlijk aantal gebouwen in de avonden nagenoeg leeg zijn: “Momenteel blijft de verwarming en verlichting in bepaalde gebouwen aan voor een handjevol mensen. Er zijn ook dagen dat er niemand meer is na 19:00. Die gebouwen worden dan toch geheel verwarmd en verlicht. Dat is zonde van de energie.”

“We kunnen mensen die in de avond willen werken of willen studeren samenbrengen in de gebouwen die we nog wel openhouden. Dat draagt bovendien bij aan de veiligheid: omdat meer mensen zich op een centrale plek bevinden, is het voor de BHV en beveiliging makkelijker om het overzicht te behouden”, vertelt Hoeijmans.

Sommige gebouwen blijven open na 19.00 uur

De openingstijden voor Academia, Library, CUBE, Vigilant, Montesquieu Learning Center, Restaurant en Esplanade worden niet aangepast. Ook Faculty Club, Cobbenhagen en het Sports Center blijven nog gewoon na 19.00 uur open: “Op basis van verschillende zaken zoals tellingen, reserveringsysteem, functies en mogelijkheden van een gebouw is besloten welke gebouwen er wel en niet openblijven. Tilburg University is hier niet uniek in: ook andere universiteiten hebben deze maatregelen genomen”, aldus Hoeijmans.

Reserveren

Advies blijft om een werkplek te reserveren: “Via LibCal kun je zien waar een studie- of werkplek vrij is. Reserveer op tijd! Dan weet je zeker dat je een plek hebt. We blijven natuurlijk wel de drukte monitoren. Als het nodig is, schalen we het aantal werk- en studeerplekken op.”

Je vindt de actuele openingstijden van alle gebouwen op de contactpagina’s van de gebouwen. Zeker zijn van een werkplek na 19.00? Reserveer dan op tijd een plekje.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.