Nieuwe campusdichter Chinenye Oguejiofor: ‘Ik wil inzicht geven in de gevoelens en emoties van studenten’

Nieuwe campusdichter Chinenye Oguejiofor: ‘Ik wil inzicht geven in de gevoelens en emoties van studenten’

Studente Chinenye Oguejiofor mag zich de nieuwe campusdichter van Tilburg University noemen. Komend jaar voorziet zij met optredens en publicaties het campusleven van poëtisch commentaar. Chinenye neemt het stokje over van Trijntje van de Wouw.

Chinenye Oguejiofor. Beeld: Studium Generale

Het Esplanadecafé zit tjokvol studenten. En toch kun je een speld horen vallen. Vol aandacht luisteren ze hoe Chinenye Oguejiofor een gedicht voordraagt over haar leven als internationale student: ‘If I could swim across the ocean to see them I would / Yet I have to swim across the sea of seasonal depression / When I forget to take my vitamin D pills.’

Maar als Chinenye even later ludiek vertelt over de strijd om een zitplaats in de bibliotheek, wordt er luidkeels gelachen. Het is duidelijk: het publiek is betoverd door de zelfverzekerde voordracht van Chinenye en leeft met ieder woord mee.

Gevoelens en emoties van studenten

Chinenye Oguejiofor is derdejaars student Global Law. En sinds donderdagavond is ze ook campusdichter. Komend jaar is zij de poëtische stem van de universiteit en daar is ze blij mee. Chinenye: “Als nieuwe campusdichter wil ik inzicht geven in de gevoelens en emoties van studenten. Af en toe zijn dit misschien inzichten die vooral gelden voor internationale studenten, maar ik wil dat iedereen voelt dat ik ze een stem geef, inclusief mijn eigen.”

Humor is daarbij een belangrijk ingredient voor Chinenye: “Het zou ook geweldig zijn om mensen af en toe aan het lachen te maken.”

Oprechtheid

Zes studenten streden om de titel van campusdichter 2023, waarvan er donderdagavond vijf op het podium stonden. De optredens waren divers en persoonlijk, het publiek was enthousiast. De winst van Chinenye betekende ook het afscheid van Trijntje van de Wouw, de campusdichter van 2022. Zij zwaaide af met een laatste voordracht en een welgemeend advies aan alle dichtende studenten: “Blijf trouw aan jezelf en ben oprecht in je schrijven.”

De verkiezing van de campusdichter is georganiseerd door Studium Generale. Een vakjury beoordeelde de gedichten en de kwaliteit van de optredens. De jury bestond uit Has Klerx, Suzanne van der Beek, Siebe Bluijs en Bart Smout.

De nieuwe campusdichter ontvangt een stipendium van vijfhonderd euro en zal regelmatig te zien zijn tijdens activiteiten op de campus. Ook zal Univers regelmatig gedichten van de nieuwe campusdichter publiceren.

Sick From Home

They should have warned me about the time
The time spent wishing
The time spent wanting
The time spent crying

Someone should have told me about the prices
The price of rent and energy bills
The price of food and transport
The price of not seeing loved ones for years while sacrificing to achieve your dreams

If I could swim across the ocean to see them I would
Yet I have to swim across the sea of seasonal depression
When I forget to take my vitamin D pills

I call. When I can
When I can muster the strength to hold back tears
And can pick my thoughts up from the dampness of my pillow

It’s not all bad, I have a community in Tilburg
I have a family member here
I even have friends! My mom would be so happy to meet my friends

But my friends can’t meet my mom
I mean they can call her but no one ever really talks about the non-monetary price of having to leave
home

At first the well of emotions draws you in
You’re free!
But then you begin to miss the noise, miss the chaos, miss the lack of time management

I wish someone – anyone would have told me
Even the immigration official could have said
“Hey! Little girl, it gets cold over there”
Cold? That’s alright I can just get a jacket

No, it gets really cold
The kind of cold you only feel in your soul
The kind of cold that only the African sun can heat up
The kind of cold your mother’s warm hugs make you feel

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.