Berend de Kort: ‘Ik kan boos op mezelf worden als ik de kantjes er vanaf loop, zo ben ik ook wel weer’

Berend de Kort: ‘Ik kan boos op mezelf worden als ik de kantjes er vanaf loop, zo ben ik ook wel weer’

Nachtmerries, dagdromen en onvervulde wensen: in de rubriek ‘13 vragen aan’ laten studenten en wetenschappers zichzelf van een andere kant zien. Deze keer: economiestudent Berend de Kort, nummer 10 op de lijst van Volt bij de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart.

Beeld: Jack Tummers

1. Welk boek zou je iedereen aanraden?

“Ik lees niet zo heel veel. Maar met het begin van corona en de eerste lockdown ben ik begonnen aan De meeste mensen deugen van Rutger Bregman, dat heb ik in een week uitgelezen. Daarin wordt het slechte mensbeeld dat veel mensen hebben onderuitgehaald. Heel mooi, zelf was ik altijd al een beetje optimistisch, maar de laatste jaren zag je ook de opkomst van de complotdenkers. Toch is volgens mij de wereld niet zo slecht, 99 procent van de mensen heeft eigenlijk het beste met de wereld voor.”

2. Wat zou algemene kennis moeten zijn?

“Het gat in de ozonlaag is bijna weer gedicht. Dat gat hebben we in het verleden met zijn allen gecreëerd.  Maar door afspraken te maken en drijfgassen uit te bannen, is het gat bijna weg. Dat is goed om in de gaten te houden als je het hebt over de klimaatcrisis. Dat als we er samen wat tegen doen, we er wel wat aan kunnen veranderen.”

3. Wat weten maar weinig mensen over jou?

“Dat ik twee hbo-propedeuses heb. Voordat ik hier de bachelor Economie en bedrijfseconomie ging doen, heb ik eerst een hbo propedeuse Toegepaste Wiskunde gehaald. Daarna heb ik ook nog hbo Commerciële Economie: Digital Business Concepts gedaan.”

4. Je huis staat in brand en je kunt maar één bezitting redden. Wat neem je mee?

“Sinds kort heb ik een mengpaneel om mee te dj’en. Ik meng van alles: Hollandse meezingers, carnaval, techno, happy hardcore. Niet dat ik nou zo goed ben, maar als ik dat mengpaneel kwijt ben, zou ik het toch missen.”

5. Welke serie kijk je om te ontspannen?

“Ik ben net begonnen aan Fauda. Dat is een Israëlische serie. Het gaat over de Israëlische geheime dienst. Daarin zie je heel veel culturen voorbijkomen, de Israëlische, Palestijnse, Iraanse. Er gebeurt heel veel in, naar je moet wel goed opletten, anders is het niet meer te volgen.”

6. Waar ben je het meest trots op?

“Mijn bachelorscriptie, die gaat over het voorspellen wanneer een bedrijf failliet gaat. Ik had er speciaal een half jaartje voor uitgetrokken, omdat ik het goed wilde doen. Ik ben niet echt een goede schrijver, vandaar dat ik er nogal tegenop zag.”

7. Wie is jouw grote voorbeeld en waarom?

“Mijn ouders, denk ik. Zij hebben ervoor gezorgd dat ik altijd bleef studeren, bleef leren. Dat ik nieuwsgierig blijf. Niet opgeven als je het moeilijk hebt. Ze hebben me ook altijd gesteund bij alle studies.”

‘Met een oortje in zat ik in gebouw A aan mijn scriptie te schrijven. Ik vind het wel fijn als er dingen om me heen gebeuren’

8. Waar krijg je een kort lontje van?

“Ik ben moeilijk boos te krijgen, maar ik vind het wel irritant als mensen niet het beste uit zichzelf halen. Als ze vooral zichzelf gaan tegenwerken. Wat ben je nu aan het doen? Een beetje de kantjes er vanaf lopen! Ik kan dus ook boos op mezelf worden als ik dat doe. Zo ben ik dan ook wel weer.”

9. Wat moet er in onze maatschappij echt veranderen?

“De politiek is te veel bezig met korte termijn plannen, het gaat altijd over de situatie van de komende vier jaar. Ik vind dat we veel meer moeten denken aan de lange termijn. Dan weten mensen waar ze straks aan toe zijn, dat is veel fijner. Ook zie je vaak uitstelgedrag, als iets over de verkiezingen heen wordt getild. Maar als je er eerder mee begint, ben je er ook eerder mee klaar.”

10. Ze zeggen wel eens dat je het meeste leert van je fouten. Wat is je beste miskleun?

“Voor de middelbare school had ik gekozen voor de havo, omdat ik dacht dat ik er makkelijker doorheen kon fietsen. Dat is ook gebeurd, maar achteraf denk ik dat ik toch beter voor het vwo had kunnen kiezen. Ik heb geleerd om niet altijd de makkelijkste weg te kiezen.

“Een toekomstige fout is misschien dat ik bij mijn nieuwe baan carnavalsdinsdag niet vrij heb gevraagd. Alleen weet ik nog niet of ik daar spijt van krijg omdat ik die eigenlijk nodig heb om bij te komen, of dat ik er eigenlijk nog een dagje op uit wilde gaan.”

11. Wat is je favoriete plek op de campus?

“De afgelopen periode heb ik veel tijd doorgebracht in gebouw A. In de bieb is het zo stil, in Academia is ten minste een beetje reuring. Je kunt er pingpongen. Er zitten veel internationale studenten. Met een oortje in zat ik daar aan mijn scriptie te schrijven. Het is daar toch gezelliger dan op andere plekken op de campus. Ik vind het wel fijn als er dingen om me heen gebeuren.”

12. Politiek of bedrijfsleven?

“Een combinatie zou ik het mooiste vinden. Ik zou wel op een ambassade willen werken, om bijvoorbeeld bedrijven te adviseren. Het liefst in een buitenland waar je niet zo snel aan denkt, een beetje verder van mijn bed. De Arabische wereld vind ik wel vet. Een land dat wat verder af staat van de westerse wereld. En dat wil ik dan bij elkaar brengen.”

13. Nooit meer snacks of nooit meer sporten?

“Ik hou wel van chips, zeker na het stappen is het lekker om te snacken. Maar sporten geeft weer heel veel voldoening, anders slib je helemaal dicht. En sport is ook gezelligheid, zeker bij het hockey. Dus doe mij maar sport, dan maar geen bitterbal.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.