Dit is er in februari te doen op de campus. Drie tips

Er gebeurt meer op en rondom de Tilburgse campus dan je kan bijhouden. Wat wil je niet missen, waar moet je bij zijn? Univers heeft iedere maand drie tips voor je. Met deze keer drie evenementen door Studium Generale: de andere kant van hoogbegaafdheid, intieme internetgeluiden en beter online communiceren.

Beeld: YuliaLisitsa / Shutterstock

1. De andere kant van hoogbegaafdheid

Ben je hoogbegaafd? Dan ben je vast heel goed in wiskunde en heb je het makkelijk op school. Hoewel? Er zijn nogal wat misvattingen over hoogbegaafdheid. Uitblinken kan ook op een beeldende of emotionele manier. Of helemaal niet: er zit ook een andere kant aan. Er kunnen bijvoorbeeld psychische problemen ontstaan omdat iemand niet anders wil zijn dan de rest. Hoe zit het nou precies? Wetenschappelijke inzichten en een ervaringsverhaal wisselen elkaar af tijdens dit symposium om er meer zicht op te krijgen.

* The Unknown Side of Giftedness (Engels)
* Woensdag 15 februari, 19.30u in Cube
* Met psycholoog Sven Mathijssen (Radboud Universiteit) en ervaringsdeskundige Leon Kerkhof

2. Intieme internetgeluiden

Het tikt, ruist of knettert en het heeft vier letters. Juist: we hebben het over ASMR, het internetfenomeen dat nog altijd veel vragen oproept. Kun je echt kippenvel krijgen als iemand repetitief tegen een microfoon tikt? Wat is er ontspannend aan iemand die een verhaal in je oor fluistert – en wat weten we eigenlijk over deze vorm van digitale intimiteit? Tijd om er dieper in te duiken.

* The Fascinating World of ASMR (Engels)
* Donderdag 16 februari, 14.45u in de Blackbox
* Met TiU-wetenschappers Ivan Nyklicek, Inge van de Ven, Tila Pronk en filmmaker Guus Voorham

3. Beter online communiceren

Online haters, wat moet je ermee? Niet alleen irritante televisiereclames stellen de vraag. Op sociale media ontkom je niet aan gescheld en insinuerende opmerkingen. Een simpel berichtje naar een familielid of vriend kan onbedoeld worden opgevat als bot of beledigend. Online zijn we directer en dat is niet zonder gevolgen. Tijdens deze lezing leer je waarom de dingen zo snel kunnen ontsporen, en over het alternatief: vager communiceren.

* OnlineHaters: Why Internet Discussions Escalate (Engels)
* Donderdag 23 februari, 16.45u in de Blackbox
* Met sociaal psychologe Carla Roos (TiU)

Actuele informatie over bijvoorbeeld registratie, livestreams of wijzigingen, vind je op de pagina’s van de evenementen.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.