Ho ho, wat doet die CDA-campagneposter daar op de deur?

Ho ho, wat doet die CDA-campagneposter daar op de deur?

Een campagneposter van een student voor de Provinciale Statenverkiezing op z’n deur? Moet kunnen, dacht rechtendocent Erik-Jan Broers. Net als even poseren met de poster en CDA-kandidaat Antje Beers voor Instagram. Mag dat wel, zo campagnevoeren op de universiteit? Nee, reageerde psychologiestudent en PvdD-raadslid Pam Wijnans op social media. Univers zocht het tot de bodem uit.

De gewraakte campagneposter. Beeld: Univers

Een lange gang van matglazen ruiten, bruine deuren en naambordjes, alles even identiek. Nou ja, bijna alles. Een deur op de vierde etage van het Montesquieu gebouw durft aan de eentonigheid te ontsnappen met een poster. ‘Samen bouwen’, staat erop. En daarboven het gezicht van rechtenstudent Antje Beers. Het gaat om een verkiezingsposter van het CDA voor de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart, die op de deur van docent Rechtsgeschiedenis Erik-Jan Broers hangt.

De poster is daar opgehangen als een soort van bedankje, legt Broers uit. “Antje heeft heel veel gedaan voor mijn campagne voor de Docent van het jaar-verkiezing. Zij heeft daarvoor het vuur uit de sloffen gelopen. Ik vond daarom dat ik als tegenprestatie ook een poster voor haar campagne op mijn deur kon plakken. Voor mij was het geen politieke keuze, het is gewoon een prima meid. Al zit er misschien toch wat eigenbelang bij. Ze gaat zich inzetten voor busverbindingen en ik heb geen auto, dus ik ben afhankelijk van het OV.” 

Leuk voor Broers, fijn voor Beers. Maar niet iedereen is er even blij mee. Psychologiestudent Pam Wijnans heeft er zelfs Twittervragen over. Want volgens de regels van de universiteit mag dit niet. Wijnans is naast student ook gemeenteraadslid voor de Partij voor de Dieren in Tilburg. “Toen ik vorig jaar campagne voerde voor de gemeenteraad heb ik uitgebreid de regels bestudeerd, en daar heb ik me aan gehouden. Dus toen ik door een collega van de Partij voor de Dieren werd ik gewezen op een foto op Instagram met campagneposters op de universiteit, voelde dat niet helemaal goed. Volgens de regels van de universiteit mag dit helemaal niet. Vandaar die tweet met de vraag: ‘Sinds wanneer mag dit?’”

Weggehaald

Inmiddels heeft de universiteit ook gereageerd op de tweet van Wijnans. ‘Beste Pam, jullie hebben gelijk, volgens de regels is dit inderdaad niet toegestaan.’ Dat lijkt slecht nieuws voor de poster van Antje, maar in de praktijk valt dat mee, laat ze weten. De Broers-poster is vanwege de ophef al van de deur gehaald.

Beers, nummer 7 op de lijst van het CDA voor Provinciale Staten: “Ik had duizend posters en vijftigduizend flyers thuisgekregen, en ik dacht: hoe krijg ik die weg? Toen heb ik een oproepje op LinkedIn geplaatst: wie wil er een? Erik-Jan Broers reageerde daarop, ook een beetje voor de grap. Hij is een heel grappige man. Daarom hebben we een poster op zijn deur geplakt, ook al komen op die gang eigenlijk helemaal geen studenten. Dat was de enige poster die op de universiteit hing, en we hebben die nu weer weggehaald.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.