Student Pam Wijnans gekozen in de Tilburgse gemeenteraad (PvdD)

Student Pam Wijnans gekozen in de Tilburgse gemeenteraad (PvdD)

Ze stond op nummer 2 van de lijst van de Partij voor de Dieren in Tilburg. Dat was al boven verwachting. En nu is ze ook gekozen in de gemeenteraad van de stad. Een fantastisch resultaat voor Pam Wijnans (28), deeltijd masterstudent Klinische Psychologie aan Tilburg University.

Beeld: Niek Brunninkhuis

Spannend

“Ik ben ontzettend blij dat we twee zetels hebben. Het was echt een feestje woensdagavond na de verkiezingen. Eerst was het nog even spannend of we twee of drie zetels zouden halen, want we wisten niet wat de kiesdrempel zou gaan worden. Uiteindelijk hebben we die derde zetel net niet gehaald, maar met ruim twee zetels zijn we ook heel tevreden”, zegt Pam. Tot nu toe was de Partij voor de Dieren niet vertegenwoordigd in de raad.

Feestje

Ze is er nog wel een beetje beduusd van. Dat ze zelf in de raad zou komen werd rond middernacht bekend. Dat is meteen goed gevierd. “Ja, we staan erom bekend dat we altijd tot het laatst blijven bij feestjes,” lacht Pam. Daarna zijn ze ook nog de stad ingegaan en hebben nog ergens wat gedronken met andere raadsleden. Dus het is behoorlijk laat geworden. En vandaag moest Pam al weer vroeg aan de slag. Vanaf nu staat haar leven helemaal op de kop.

Feest bij de PvdD. Beeld Peggy Cremers

Ruk naar links

De ‘day after’ was meteen een dag voor overleg voor de ambitieuze nieuwe fractie, want alle nieuwe plannen gingen meteen ‘door de wasstraat’, zoals Pam het zelf zegt. En ze zijn blij verrast dat ze geen zetels hebben afgesnoept bij hun geestverwanten van GroenLinks. Die partij is zelfs de grootste van de stad geworden. “Dus onze zetels kwamen duidelijk van de rechterkant,” concludeert een tevreden nieuw raadslid die staat te popelen om te gaan bouwen aan een duurzamer en socialer Tilburg.

Uit de hand gelopen

Het prachtige resultaat betekent dat de deeltijdstudent nu vol aan de bak moet als raadslid in een kleine fractie. De gemiddelde tijd die een raadslid kwijt is aan raadswerk bedraagt zo’n 20 uur. Dan blijft er maar weinig tijd over om te studeren. Ze had er nog grapjes over gemaakt met haar vriendinnen, dat haar politieke loopbaan een beetje uit de hand is gelopen: “Op een goede manier dan,” benadrukt Pam. “Ik heb op een gegeven moment tegen mezelf gezegd: Iemand het moet doen, en als ik dat dan moet zijn, is dat maar zo.”

Nog tijd om te studeren?

Veel tijd voor andere activiteiten blijft er niet over. Pam denkt dat ze nog wel gaat afstuderen, al komt dat een beetje twijfelachtig uit haar mond. En andere activiteiten gaan nu echt even op een laag pitje, zoals haar bestuurswerk voor de Vegan Student Association, die ze zelf heeft opgericht. “Binnenkort kiezen we een nieuw bestuur en dan houd ik ermee op. Het is goed dat een volgende lichting het overneemt.”

Aan de slag

Maandag is meteen een inwerkdag gepland voor de nieuwe raadsleden en op 30 maart volgt de officiële installatie van de nieuwe raad van Tilburg. Dan begint er een nieuw hoofdstuk in het maatschappelijke en politieke leven van Pam Wijnans.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.