Welzijnsdag voor studenten: schilderen, ademen en stilstaan bij je gevoel

Welzijnsdag voor studenten: schilderen, ademen en stilstaan bij je gevoel

Uitgaan, werken én studeren: het is niet gek dat veel studenten kampen met psychische klachten. Hoe kom je uit een overvol hoofd en zorg je beter voor jezelf? Die vraag stond centraal tijdens de Wellbeing Day van fractie SAM. ‘Sta stil bij je gevoel.’

‘We vinden studentenwelzijn ontzettend belangrijk en we vragen hier in de universiteitsraad regelmatig aandacht voor’, zegt Aleksandra van der Linden van SAM tijdens de Wellbeing Day op donderdag 2 maart. ‘Tijdens de coronapandemie hebben we natuurlijk gezien dat een aantal studenten niet lekker in hun vel zat. Ook zagen we dat je met kleine en concrete tips, zoals het nemen van een wandeling, aan je welzijn kunt werken.’

Blijf bij je gevoel

‘Wat ik zelf heb opgestoken van deze dag,’ zegt Aleksandra, ‘is dat het ontzettend belangrijk is om bij je gevoel stil te staan, goed voor jezelf te zorgen en na te gaan wat jou echt gelukkig maakt. Studenten hebben het ontzettend druk met verschillende colleges en een bijbaantje. Daarnaast willen ze sporten, uitgaan en tijd hebben voor vrienden.’

‘Ik denk dat sommige studenten zich daardoor een beetje kunnen verliezen in alle drukte. Door mindfulness en intuïtief schilderen kun je jezelf oefenen om bij je gevoel stil te staan.’

Voorwaarde voor succesvolle studie

‘Welzijn is een voorwaarde om je studie succesvol te kunnen volgen,’ benadrukt Aleksandra. ‘Tijdens de pandemie hebben we het belang hiervan allemaal gezien. Ik zou het mooi vinden als we daar beter op letten. Vraag bijvoorbeeld aan je familie, aan je vrienden en studiegenoten wat vaker hoe het nu écht met ze gaat!’

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.