Let op: vanaf vandaag kun je de basisbeurs weer aanvragen!

Let op: vanaf vandaag kun je de basisbeurs weer aanvragen!

De basisbeurs is na acht jaar leenstelsel terug van weggeweest. Studenten moeten deze studiefinanciering wel zelf aanvragen als ze er recht op hebben. Ze krijgen hem niet automatisch. Aanvragen kan vanaf vandaag.

Beeld: Pexels/ Ketut Subiyanto

Vanaf september kunnen studenten weer een basisbeurs ontvangen. Het gaat om 110 euro per maand voor thuiswonende studenten en 275 euro per maand voor studenten die uit huis zijn. Die laatste groep krijgt er komend studiejaar ook nog eens 164 euro bovenop vanwege de hoge inflatie.

Maar studenten moeten die beurs wel zelfaanvragen. Dat kan vanaf vandaag, maandag 19 juni, via MijnDUO. Studenten krijgen het geld dus niet automatisch op hun rekening gestort. Het gaat immers om een ‘lening’, die pas kwijtgescholden wordt als studenten binnen tien jaar hun diploma behalen.

Hoeveel jaar?

Studenten hebben recht op een basisbeurs voor de ‘nominale’ duur van hun opleiding. Duurt je opleiding vier jaar, dan heb je recht op vier jaar basisbeurs. Ouderejaars moeten eerdere studiejaren ervan aftrekken.

Zit je nu in het eerste jaar van een vierjarige opleiding, dan heb je straks nog drie jaar recht op de basisbeurs. Ben je nu al vierdejaars, dan loop je de basisbeurs dus mis. Als je een master gaat doen, kun je hem weer aanvragen.

Acht jaar weg

De basisbeurs is acht jaar weggeweest. Het toenmalige kabinet van VVD en PvdA schafte hem af met steun van D66 en GroenLinks. Daarvoor in de plaats kwam het leenstelsel. Maar de politieke wind is gekeerd, de voltallige Eerste Kamer heeft ingestemd met de terugkeer.

Het ministerie schat dat 435 duizend studenten gebruik kunnen maken van de nieuwe basisbeurs, waaronder zo’n 124 duizend eerstejaars.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.