Op de universiteit lekt de kraan

‘Het is niet de eerste keer dat de universiteit mij de stuipen op het lijf jaagt met websites die eruit zien alsof ze een bingokaart bijhouden voor computervirussen.’

Judith Zijdenbos. Beeld Ton Toemen

De universiteit, een broedplaats van kennis en wijsheid, zou men denken. Maar als het op de praktijk aankomt blijkt dit niet altijd het geval.

Onlangs had ik het genoegen om me weer in te schrijven voor een nieuw collegejaar. Ik ben nogal klungelig van aard dus het inschrijvingsproces dat de gemiddelde student drie minuten kost, kostte mij een dag. Ik schreef me namelijk per ongeluk uit. Tja, wat kan ik zeggen, het hoofd doet soms wat het hart begeert.

Na een kwartier te hebben genoten van een studieloos bestaan, besloot ik toch maar even te bellen of ik nog terug mocht komen. De universiteit blijkt vergevingsgezind en na wat formulieren invullen was ik dan toch weer student. Daar maakte ik meteen gebruik van door me in te schrijven voor een postmaster Nederlands.  

Het inschrijvingsproces voor de postmaster bestond, in tegenstelling tot mijn herinschrijving, niet uit formulieren, maar uit een webpagina. En wat voor een webpagina.

Op het moment dat je een gevisualiseerd computervirus combineert met een WordPress blog uit het jaar 2000, heb je een accuraat beeld.

Het is niet de eerste keer dat de universiteit mij de stuipen op het lijf jaagt met websites die eruit zien alsof ze een bingokaart bijhouden voor computervirussen. Het lijkt wel alsof je computer elk moment gehackt kan worden op het moment dat je een webpagina van de universiteit opent.

Na vijf jaar vakken te hebben gevolgd als informatie design en esthetiek in de communicatie kan ik het simpelweg niet meer aanzien. Het lijkt wel een gevalletje ‘bij de loodgieter lekt de kraan’ op de universiteit. De kennis is er in de collegezaal, maar de toepassing ontbreekt daarbuiten.

Het is ergens ironisch, een instelling die zich bezighoudt met het vergaren en verspreiden van kennis over onder andere webdesign, maar zelf niet in staat lijkt om een gebruiksvriendelijke en esthetische webpagina te creëren.  Het blijft enkel bij de theorie, maar is dat ook niet waar de universiteit om bekend staat?

Judith Zijdenbos studeert Communicatie- en Informatiewetenschappen aan Tilburg University.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.