Esmah Lahlah: ‘Deze feelgoodroman heeft mij tot tranen geroerd’

Esmah Lahlah: ‘Deze feelgoodroman heeft mij tot tranen geroerd’

Thrillers, biografieën en boeken over de politiek. Wethouder Esmah Lahlah leest veel boeken in haar vrije tijd. Soms zelfs een romantische feelgoodroman: ‘Ik herkende mezelf in de hoofdpersoon. Ook ik heb ooit een nieuwe start gemaakt, mezelf herontdekt en mijn leven opnieuw vormgegeven.’

Esmah Lahlah met haar favoriete boek. Beeld Ton Toemen

Welk boek heeft een onuitwisbare indruk op jou gemaakt?

‘Ik lees veel boeken, maar ik heb niet specifiek één lievelingsboek. Er zijn meerdere boeken die ik mooi of inspirerend vind. Dankzij mijn wethouderschap kom ik met veel verschillende boeken in aanraking die aansluiten op de thema’s in mijn portefeuille. Zo heb ik recent het boek Waakzaam burgerschap van Ernst Hirsch Ballin gelezen. Ook privé pak ik graag een boek uit de boekenkast en lees in mijn vrije tijd graag thrillers.

‘Toch is mijn laatst gelezen boek geen thriller, biografie of een boek over de politiek. Flessenpost van Chantal Claassen is een romantische feelgoodroman. Niet direct het eerste boek dat mensen bij mij zouden verwachten. Maar er zit een bijzonder verhaal achter.’

Kun je daar meer over vertellen?

‘Tot voorkort was de schrijver van het boek, Chantal Claassen, mijn bestuursondersteuner. Ze vertelde me dat ze naast haar werkzaamheden voor verschillende gemeentes ook boeken schrijft. Vanzelfsprekend was ik enorm nieuwsgierig naar haar werk. Bij haar afscheid kreeg ik dit boek cadeau en heb ik het met veel plezier gelezen. Het is erg luchtig en vermakelijk!

Zomerserie

Soms slaat een boek in als een komeet. Lees je iets wat je nooit eerder hebt gelezen. En blijf je vol verwondering en verbazing achter. Voor deze zomerserie vroeg Univers verschillende (ex)-medewerkers van Tilburg University naar het boek dat hun wereld veranderde.

‘Het hoofdpersonage van dit boek, Chloë, verbreekt een relatie en gaat bij een vriendin wonen. Voor haar is de relatiebreuk de start om zichzelf opnieuw te ontdekken en een nieuw leven te beginnen. En, zoals dat dan ook hoort bij een romantische feelgoodroman, vindt ze uiteindelijk een nieuwe liefde.’

Herken je jezelf in de hoofdpersoon?

‘Ik herken mezelf wel een beetje in haar. Ook ik heb ooit een nieuwe start gemaakt, mezelf herontdekt en mijn leven opnieuw vormgegeven. Zo’n periode is erg spannend: je weet waar je vandaan komt, maar je weet natuurlijk niet waar je naar toegaat.

‘Net als Chloë heb ook ik een scheiding achter de rug. Dat is inmiddels tien jaar geleden. Chloe heeft een goede vriendin die haar steunt. Ik heb dat ook gehad en weet uit eigen ervaring dat het enorm fijn is als er mensen zijn die zich in moeilijke tijden over je ontfermen.

‘Ik sta heel positief in het leven. Het leven zit vol uitdagingen en beproevingen die je sterker maken. Ik hoop dat burgers het vertrouwen hebben dat er mensen, organisaties of een overheid zijn die je kunnen ondersteunen wanneer het leven even tegen zit. Als wethouder probeer ik daar mijn steentje aan bij te dragen en maak ik me hard voor een betrokken gemeente die haar burgers – al dan niet tijdelijk – ondersteunt.’

Is er een passage of zin uit het boek die je met ons zou willen delen?

‘Er is een passage uit het boek die me tot tranen toe heeft geroerd. Chloë heeft een hele bijzondere band met haar oma. Helaas gaat haar oma’s gezondheid enorm achteruit. Ze is aan het dementeren en gaandeweg het verhaal wordt ze steeds zieker.

‘Haar oma heeft een zus waarmee ze geen contact meer heeft. Chloë gaat opzoek naar de zus en weet haar uiteindelijk te vinden. Vlak voordat haar oma sterft, weet ze de zussen te herenigen. Daar moest ik enorm om huilen. Het deed me denken aan de goede band die ik met mijn oma had. Ze was me enorm dierbaar en toen ze overleed heb ik daar veel verdriet van gehad. Hoewel ze er niet meer is, heb ik altijd het gevoel dat ze over mijn schouder meekijkt.’

Wie zou dit boek volgens jou moeten lezen en waarom?

‘Het is een boek dat ik vooral zou aanraden aan mensen die iets luchtigs willen lezen. Perfect voor warme zomerdagen aan het strand. Voor mij had het boek natuurlijk een bijzondere lading omdat ik Chantal Claassen in een andere hoedanigheid ken. Flessenpost is het perfecte boek om in één ruk uit te lezen en heerlijk bij te ontspannen.

‘Maar het is niet een heel zwaar of ingewikkeld boek waaruit je levenslessen trekt. Als je daar behoefte aan hebt, zou ik het boek Waakzaam burgerschap van Ernst Hirsch Ballin aanraden. Daar staan echt hele interessante dingen in die je aan het denken zetten over de overheid, openbaar bestuur en onze samenleving.’

Esmah Lahlah is wethouder voor de gemeente Tilburg en voormalig universitair docent aan Tilburg University.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.