Europese studenten krijgen makkelijker studiefinanciering

Europese studenten krijgen makkelijker studiefinanciering

Europese studenten die in Nederland studeren hoeven volgend collegejaar minder uren te werken om in aanmerking te komen voor studiefinanciering. Minister Dijkgraaf past de DUO-regels aan na een rechterlijke uitspraak.

Beeld: Ground Picture / Shutterstock

Volgens de huidige regels kunnen studenten uit de Europese Economische Ruimte en Zwitserland studiefinanciering krijgen als ze hier minstens 56 uur in de maand werken. Dat aantal uren is hoger dan in Europa is afgesproken. Na een reeks rechtszaken past onderwijsminister Dijkgraaf het beleid daarom per 1 september aan. De norm wordt nu in principe 32 uur.

Kanttekening

Directe aanleiding is het oordeel van de Centrale Raad van Beroep in de zaak van een Portugese student die van DUO anderhalf jaar studiefinanciering moest terugbetalen. Een eerdere rechtszaak hierover verloor ze. Ze had namelijk minder dan 56 uur per maand gewerkt.

Volgens de Centrale Raad van Beroep was dat terecht; de student had gemiddeld maar 12,5 uur per maand gewerkt. Wel maakte de raad een kanttekening: Nederland interpreteert de Europese regels te streng. De norm zou neerkomen op zo’n 32 uur per maand in plaats van 56. Minister Dijkgraaf heeft daarom besloten om die interpretatie over te nemen.

Uitzonderingen

32 uur per maand wordt dus de nieuwe eis, maar soms hoeven studenten zelfs minder te werken. Als ze kunnen aantonen dat ze langer dan een half jaar werken, dan is 24 uur per maand genoeg. Ook wie minder werkt, maar ten minste vijftig procent van de bijstandsnorm verdient kan aanspraak maken op studiefinanciering.

Extra voorwaarden

De Tweede Kamer drong er dit voorjaar bij de minister op aan dat hij extra voorwaarden moest stellen aan de aanvraag van studiefinanciering voor Europese studenten.

VVD-kamerlid El Yassini was bang voor aanzuigende werking. Hij wil niet dat de basisbeurs van ‘Juan uit Madrid die filosofie in Nederland gaat studeren’ ten koste gaat van de regelingen voor de Nederlandse ‘Sjon die elektricien of zonnepanelen-installateur wil worden’. Ook Pieter Omtzigt vroeg hier aandacht voor.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.