De jeugd van tegenwoordig

Jongeren hebben geen concentratievermogen, zitten continu op TikTok en zijn onbeleefd naar bejaarden. De jeugd heeft het altijd weer gedaan, merkt columnist Judith Zijdenbos. Maar wie is die jeugd eigenlijk?

Judith Zijdenbos. Beeld Ton Toemen

Het halfjaarlijkse festijn genaamd ‘Judith kom jij uit 2000???’ werd afgelopen weekend weer uitbundig gevierd. Hoewel ik al sinds mijn geboorte uit het jaar 2000 kom (duh), moet dit toch minstens twee keer per jaar met volle verbazing en vooral heel veel decibel uitgelicht worden door mijn vrienden. Dat is de prijs die je betaalt voor oudere vrienden hebben. Dan wordt er vervolgens gelachen en gevraagd of ik al TikTok heb. Ik krijg niet de kans om antwoord te geven.

‘Die TikTok generatie heeft helemaal geen concentratie meer. Drámatisch.’ Hoor ik iemand in het gezelschap zeggen. ‘Ik ben blij dat ik wel nog een smartphoneloos bestaan heb gekend’, mompelt een andere vriendin. ‘Ze willen vermaakt worden, maar hun aandachtspanne is korter dan de klik van de afstandsbediening van de tv.’

Die laatste uitspraak werd echter niet door iemand uit mijn vriendengroep gedaan, maar door de Time. In 2001. Niks nieuws dus, dat gemekker over de jeugd van tegenwoordig.

Helemaal niet zelfs.

We kunnen al uitspraken van jaren geleden vinden over ‘de jeugd van tegenwoordig.’ Thomas Barnes schreef bijvoorbeeld in 1624 al in zijn boek met de gezellige titel, De voorspelling van een wijze man tegen de kwade tijd: ‘De jeugd was nooit eerder zo minachtend, ze kijken neer op ouderen.’

Die uitspraak had ik ook vanochtend aan de kassa in de supermarkt kunnen horen door een willekeurige Gerda of Cor nadat ze niet werden voorgelaten met enkel hun pak houdbare koffiemelk en Maria biscuits. Om Cor of Gerda lach ik nog, dat is een ver van mijn bed show, maar de verschuiving in mijn eigen kringen komt ineens angstvallig dichtbij.

De ooit hypermoderne millennials beginnen achter te lopen op de technologische kennis van Gen-Z en de Zillennials weten er ook niet altijd raad meer mee. Dat voelen ze. De oplossing? Klagen, natuurlijk!

Ineens hoor ik vrienden uitspraken doen over de generatie na ons of erger nog, mezelf. Zo deed ik laatst een uitspraak als: ‘Die concentratieboog van de jeugd is echt een probleem’, terwijl ik heel goed weet dat mijn eigen concentratieboog geen haar beter is.

Word ik oud? Of is de jeugd gewoon echt altijd het probleem? Oud word ik niet, want ik heb TikTok. Dan toch maar de jeugd, besluit ik.

Sorry ‘jeugd’, over een paar jaar mogen jullie tot de kist sluit klagen over al die generaties die nog na jullie komen, hou vol!

Judith Zijdenbos volgt een postmaster Lerarenopleiding Nederlands aan Tilburg University.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.