Met z’n allen rond het radje, bij Complex zijn dat de Boeka-momenten

Met z’n allen rond het radje, bij Complex zijn dat de Boeka-momenten

Wie Complex zegt, zegt Boekanier. Dat studentencafé in de Stadhuisstraat is al sinds jaar en dag thuishonk van de psychologievereniging. Makkelijk zo’n stamkroeg, want je hoeft nooit na te denken over waar je een activiteit gaat houden, legt Complex-bestuurslid Ryan Lenssen uit.

Ryan Lenssen tijdens het Complex Outer Space-feest in de Boekanier. Beeld Ton Toemen

Het jaar is 1993, alle verenigingen van en rond psychologie hebben besloten dat het veel beter is om samen op te gaan in één grote vereniging. Zo gezegd, uiteindelijk zo gedaan, maar zo eenvoudig was het ook weer niet. Zeg maar complex, en dat werd ook de naam van de nieuwe studievereniging. Het eerste feest werd gevierd in café De Boekanier, zo melden de verenigingshistorici op de Complexsite. En ze zijn er dus nooit meer weggegaan.

Ook Ryan Lenssen, vicevoorzitter en coördinator Externe Betrekkingen bij Complex, kent de geschiedenis. ‘Onze studievereniging bestaat meer dan dertig jaar. We zitten vanaf het begin daar, we zijn partners sinds het eerste feest. De Boekanier is de eerste kroeg waar we aan denken bij activiteiten. Alle activiteiten die we doen, alle aankondigingen, die doen we allemaal daar.’

Hoe is de relatie?

Lenssen is in het bestuur verantwoordelijk voor het contact met de stamkroeg van de vereniging. De samenwerking kon niet beter, kan hij melden. ‘De mensen daar kennen ons en wij kennen hun goed. Het mooie is dat ze ook meedenken met ons. Ze weten hoe het is voor een studievereniging en wat er van ons gevraagd wordt.’

‘Onze voorzitter werkt ook bij de Boekanier. Als je er toch elke week zit, kun je er ook iets aan verdienen’

Wat mee zal helpen is de prettige informele introductie aan het begin van het jaar. ‘Als nieuw bestuur hebben we samen met het oude bestuur een avondje gehad met de mensen daar. Tjerk en Boris, dat zijn de mensen waarmee we het meeste contact hebben.’

Sterker nog, voor Complex-leden is de Boekanier niet alleen the place to be voor feesten, borrels en andere activiteiten, maar ook als het gaat om geld verdienen. ‘Een aantal leden van ons werken daar of hebben er gewerkt. Ook veel bestuursleden: twee oud-bestuursleden en van ons bestuur werkt de voorzitter daar ook. Als je er toch elke week zit, kun je er ook iets aan verdienen.’

Komt Complex vaak in de stamkroeg?

‘Er kunnen heel veel activiteiten bij de Boekanier, pubquizzen, borrels, feesten. Het is een vaste plek voor onze activiteiten. Ze hebben ook schermen, dus het is ook aantrekkelijk voor aankondigingen. Bijvoorbeeld bij het aankondigen van het nieuwe bestuur. We organiseren een stuk of zeventig activiteiten per jaar. We zijn een grote vereniging met een stuk of 25 commissies en bijna elke commissie heeft een eigen activiteit. Een groot deel daarvan wordt gehouden bij de Boekanier of wordt gevolgd door een tripje naar de Boekanier.’

De verenigingskroeg

Het is een huiskamer in de stad, een plek voor borrels en feesten en drinken met korting: het verenigingscafé. Een beetje studie- of studentensportvereniging in Tilburg heeft er één. Fijn voor de leden en prima voor het café. Want wie wil er nou geen zaak vol studenten? Voor deze serie gaat Univers mee naar de stamkroegen.

Natuurlijk zijn er ook andere verenigingen die de Boekanier hun thuishonk noemen, dus het kan gebeuren dat activiteiten botsen. Dat gebeurde al een keertje met Polis (de studievereniging voor studenten Organisatie- en Managementstudies, red.) vertelt Lenssen. Uiteindelijk week Complex uit, waarna ze afsloten met een gezamenlijk eindfeest in Boeka.

‘In principe zijn we exclusief Boekanier, maar als we ergens anders willen of als er al een andere activiteit is, is het geen probleem om ergens anders heen te gaan. Zo makkelijk is de samenwerking altijd geweest.‘

Is het ook buiten Complex-activiteiten je stamkroeg?

‘Het is echt wel een ding bij ons, Boekanier is een begrip bij Complexleden. We hebben een WhatsApp-groep, de actieve leden groep. Daarin wordt altijd wel gevraagd: Wie gaat er naar de Boekanier? Het is dus ook buiten Complex de vaste stamkroeg van veel leden. Zelf ging ik er hiervoor alleen bij activiteiten naartoe. Ik ging wel uit, maar niet per se naar de Boekanier. Meest populair bij mij was Polly en ook Live.’

Wat zijn voor jou echte Boeka-momenten?

‘Met Complex staan we altijd met z’n allen rond het radje. De geluksmomenten als je wint en het verdriet als het slecht gaat, wat je met z’n allen beleeft, dat zijn Boeka-momenten. Ze hebben twee populaire acties. Er is de pijpjesacties: op dinsdag en donderdag tussen tien en één is een flesje Jupiler 1,30 euro. En het tweede is dat radje.’

En in een snel veranderende wereld, waarin de mode en de haarstijlen van vandaag het lachertje van morgen kunnen zijn, is het ook fijn om te weten dat één ding niet verandert, stelt Lenssen. ‘Het afgelopen jaar hadden we een lustrum, met een reünie. En dan zie je de foto’s van de mensen door de jaren heen. Je ziet de veranderingen in mensen en kleding, maar niet in de Boekanier. De mensen herken je niet, maar de Boekanier herken je altijd.’

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.