Eerste Tilburgse promotie in JADS: met staf en toga in de trein naar Den Bosch

Eerste Tilburgse promotie in JADS: met staf en toga in de trein naar Den Bosch

De eerste Tilburgse promotie aan JADS is een feit. Promovenda Frederique van Leeuwen verdedigde haar dissertatie deze week in de statige kapel van het voormalige klooster Mariënburg aan de Dommel in Den Bosch.

Promotie in JADS. Beeld Ton Toemen

Van Leeuwen was een van de eersten die zes jaar geleden aan de Jheronimus Academy of Data Science (JADS) begon aan een promotieonderzoek. Ze promoveerde dinsdag 12 december op ‘Motifs: From Theory to Practice’, een onderzoek naar patronen in tijdgebonden gegevens. De promotores zijn Arjan van den Born en Eric Postma, copromotor is Bas Bosma.

Het was een bijzondere dag voor de promovenda, maar zeker ook voor pedel Astrid van Hemert. Normaal verloopt de voorbereiding van een promotie redelijk routinematig, vertelt ze aan Univers. De aula, met alle faciliteiten, is er helemaal op ingericht. En de ceremoniële spullen zoals de staf en de toga liggen daar op een vaste plek. Maar deze dag moesten de staf en keten mee op reis.

Dinsdagochtend ging Van Hemert al vroeg met de trein richting Den Bosch. In haar koffer de keten, de hamer, een extra toga en natuurlijk ook de bul. De staf paste niet in de koffer. Dat werd dus een beetje improviseren, ook om alles goed werkend te krijgen. Zo moest er een live-verbinding tot stand worden gebracht, die in de Tilburgse aula tot de standaarduitrusting behoort. Uiteindelijk werd ook deze verbinding op tijd gestart.

Het zal in de toekomst vaker voorkomen dat PhD-studenten hun proefschrift mogen verdedigen op de JADS-campus, dus zal de pedel ook vaker in de trein naar Den Bosch zitten. Met staf, toga én bul.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.