Nieuwe vertegenwoordigers medezeggenschap lastig te vinden

Nieuwe vertegenwoordigers medezeggenschap lastig te vinden

Meepraten over de toekomst van onze universiteit in de medezeggenschap is niet heel populair. Nieuwe vertegenwoordigers van medewerkers en studenten melden zich maar schoorvoetend. Dat bleek tijdens een kennismakingsbijeenkomst van de Universiteitsraad.

In aanloop naar de verkiezingen van april organiseerde de Universiteitsraad op 25 januari een lunchbijeenkomst voor belangstellende medewerkers. Deze eerste bijeenkomst lokte zes medewerkers die interesse toonden voor een eventuele rol als vertegenwoordiger. Onder het genot van een broodje en een kop koffie kregen ze informatie en konden ze vragen stellen aan de medewerkersfracties.

Kritische partner

Leden van de Universiteitsraad kunnen zich uitspreken over uiteenlopende onderwerpen die op de agenda van het universiteitsbestuur staan, zoals sociale veiligheid, duurzaamheid of vernieuwingen in het onderwijs. Raadsleden vormen een kritische partner van het bestuur en dragen wezenlijk bij aan goede gebalanceerde besluitvorming.

De raad telt negen medewerkers en negen studenten. De studenten worden jaarlijks gekozen en de medewerkers om het jaar uit alle studenten en medewerkers die willen opkomen voor hun belangen in het bestuur van de universiteit. In april van dit jaar zijn ook de medewerkers weer aan de beurt om hun vertegenwoordigers te kiezen.

Mirjam Siesling (Fractie Onafhankelijken) en Brenda Espinosa (Fractie TiU-International) benadrukten het belang van medezeggenschap vanuit het perspectief van de medewerkers. Daarnaast was er een kort pleidooi van scheidend voorzitter Rien Wijnhoven die na tien jaar het stokje overgeeft aan zijn opvolger Hans Haans.

Nog weinig animo onder studenten

Verder was er gelegenheid om vragen te stellen aan de fracties en aan de voorzitter over het functioneren in de raad. De studentenfracties waren ook uitgenodigd en zij geven aan te kampen met een lauwe belangstelling voor een rol in de universiteitsraad en andere vertegenwoordigingen.

Dit was een eerste bijeenkomst in de aanloop naar de verkiezingen die duidelijk nog niet erg leven onder de achterban. Maar daar kan verandering in komen, geven de verschillende fracties aan, als zij in de komende maanden hun campagnes gaan uitrollen en intensiveren.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.