Zorgenkindje JADS blijft rode cijfers schrijven

De Jheronimus Academy of Data Science gaat maar niet vliegen. Ook afgelopen jaar leed de data-academie in Den Bosch weer fors verlies.

Beeld: Jack Tummers

Het is het bekende liedje, maar echt wennen doet het nooit. Tijdens de universiteitsraadvergadering van april komt de Jheronimus Academy of Data Science (JADS) weer negatief naar voren bij de bespreking van de financiën.

Achterblijvende studentenaantallen en een lagere omzet dan verwacht zorgden voor een verlies van 1,6 miljoen over heel 2023. Omdat JADS een samenwerking is tussen Tilburg University en Eindhoven University of Technology worden de kosten verdeeld. Dit betekent dat Tilburg University een aandeel van 800.000 euro heeft in het verlies.

Olifant in de kamer

Mirjam Siesling van medewerkersfractie Onafhankelijken vond het tijdens de vergadering hoog tijd om de olifant in de kamer te benoemen. ‘JADS blijft geld verliezen, er zit geen verbetering in. Kunnen en moeten we doorgaan? JADS was altijd een given, maar dat lijkt nu toch echt ter discussie op tafel te liggen.’

Het College van Bestuur is nog steeds enthousiast over de data-academie, liet vicevoorzitter Wilma de Koning weten. ‘Maar het klopt dat JADS er niet in slaagt om een stabiele financiële positie te verwerven. Daar zijn we nu echt serieus naar aan het kijken.’ De vicevoorzitter beloofde hier tijdens de volgende universiteitsraadvergadering meer over te kunnen zeggen.

Structureel verlies

Al sinds de oprichting in 2016 draait JADS meer verlies dan verwacht en blijven de studentenaantallen achter. Zo leed de data-academie in 2022 een verlies van 1,9 miljoen. In 2021 was er een tekort van 2,5 miljoen en in 2020 was het tekort 1,5 miljoen.

JADS is een initiatief van de universiteiten van Tilburg en Eindhoven. De data-academie is gevestigd in het Mariënburg-klooster in Den Bosch en moest toonaangevend worden op het gebied van data-onderzoek.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.