Zelf aan de slag met algoritmes: minor digitale wetenschappen voor alle Tilburgse studenten

Zelf aan de slag met algoritmes: minor digitale wetenschappen voor alle Tilburgse studenten

Studenten horen veel over algoritmes en kunstmatige intelligentie. Maar hoe kunnen ze er zelf mee aan de slag, nu en na de studie? In de nieuwe universiteitsbrede minor Digital Sciences for Society leren studenten van alle studierichtingen over de interactie tussen digitale technologieën en maatschappelijke ontwikkelingen.

Beeld: Univers

Digitale technologieën dringen door tot in alle hoeken en gaten van het dagelijks leven. Zo is Artificiële Intelligentie (AI), de jongste loot aan de digitale stam, aan een opmerkelijke opmars bezig. Wetenschappers vanuit de Digital Sciences volgen de ontwikkelingen op de voet. En ook studenten uit alle studierichtingen kunnen dat gaan doen in een universiteitsbrede minor die na de zomer start.

De minor beslaat een heel semester en is uitermate geschikt voor Tilburgse studenten, vertelt Boudewijn Haverkort, decaan van de faculteit geesteswetenschappen en Academic Lead van het strategische programma achter de minor. ‘Als je kijkt naar het motto van de universiteit, Understanding Society, dan betekent dat ook ‘understanding the digital society’, want dat is een geïntegreerd deel geworden van de wereld.’

Voor studenten van alle faculteiten

‘We willen met deze minor de mogelijkheid bieden aan studenten die juist geen opleiding in digitale wetenschappen volgen, want ook zij komen daar straks mee in aanraking in hun beroepsleven,’ aldus Haverkort. ‘Daarom is een goede kennis van de impact van digitale technologie voor alle disciplines en studierichtingen van belang.’

‘De minor wordt interfacultair aangeboden, dus alle studenten worden uitgenodigd om hieraan deel te nemen,’ zegt Haverkort. De focus ligt niet enkel op de technische kant. De menselijke omgang met digitale technologie en de impact van digitale technologie op de samenleving zijn nadrukkelijk onderdeel van het curriculum. ‘Dit is bij uitstek een thema dat past bij deze universiteit.’

Aan de slag met data

Er wordt bijvoorbeeld veel gesproken over algoritmes, maar hoe kunnen studenten daar zelf mee aan de slag in hun vakgebied? En hoe ga je bijvoorbeeld veilig om met de digitale wereld zonder jezelf en anderen schade te berokkenen? Er komen onder andere ook juridische, psychologische en filosofische benaderingen aan de orde.

Studenten gaan in maximaal een half jaar hun kennis bijspijkeren. ‘Tot op een zeker basisniveau,’ zegt Haverkort. ‘Zo krijgen studenten elementaire kennis over algoritmen die vooral bedoeld is voor mensen met een geringe wiskundige achtergrond.’

Samenwerken met de gemeente

Aan de minor wordt een challenge gekoppeld in samenwerking met derde partijen. In de eerste versie van de minor is dat de gemeente Tilburg. Ching-Chu (June) Sun is als programmacoördinator verantwoordelijk voor de organisatie van de minor: ‘Met de gemeente Tilburg gaan we bijvoorbeeld de mate van sociale cohesie in verschillende wijken onderzoeken.’

‘De studenten kunnen beschikken over datasets van het CBS en Brabantscan met relevante variabelen, zoals migratie-achtergrond, armoede, gezondheid of inrichting van de publieke ruimte,’ vertelt Sun. ‘Studenten worden uitgedaagd om mogelijke oplossingen voor te stellen op basis van de gegevens en interviews, waarmee de gemeente Tilburg uiteindelijk nieuw beleid kan ontwikkelen om de sociale cohesie te vergroten.’

In teams werken aan oplossingen

Tijdens de challenge gaan studenten in teams aan de slag. Daarbij komt het interdisciplinaire karakter van de minor goed van pas. Haverkort: ‘In de dagelijkse beroepspraktijk werken professionals van verschillende disciplines ook samen.

‘Ik stel me zo voor dat tijdens zo’n challenge een rechtenstudent gekoppeld wordt aan een economiestudent, bijvoorbeeld, of aan student culture studies. Dat kan mooie combinaties opleveren van studenten die dan gemeenschappelijk werken aan oplossingen.’

Studenten kunnen zich vanaf 12 augustus inschrijven voor de minor. Er zijn twee varianten: een van 18 studiepunten (zonder de challenge) en een van 30 studiepunten (met de challenge).

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.